Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

След Самуил вдигат двойно по-голям паметник на Борис I

Новият монумент се планира по-внушителен от статуята със светещите очи пред „Света София“

Освен главната фигура на Борис, в композицията се планира да има и символи на съпътстващи елементи към делото му.
Репродукция: Картината „Борис посреща учениците на Кирил и Методий в Плиска“ на Димитър Гюдженов - След Самуил вдигат двойно по-голям паметник на Борис I

Освен главната фигура на Борис, в композицията се планира да има и символи на съпътстващи елементи към делото му. Репродукция: Картината „Борис посреща учениците на Кирил и Методий в Плиска“ на Димитър Гюдженов

Княз Борис I вероятно ще е следващият български владетел с паметник в столицата – и ако се изпълнят първоначалните планове на частни дарители, той ще е 2 или 3 пъти по-голям от монумента на Самуил. Четири инициативни комитета са изявили пред общината желание да работят за вдигането на паметник на покръстителя на българите, който да бъде открит през есента на 2016 г. – за 1150-годишнината от присъединяването на държавата ни към християнската религия.

Новината потвърждава пред „Преса“ главният архитект на София Петър Диков. По думите му сред четирите инициативни комитета е и фондация „Българска памет“, която финансира статуята на Самуил с около 100 хиляди лева.

„Заставам изцяло зад тази инициатива – казва арх. Диков. – Княз Борис Покръстител заслужава този монумент, защото е владетелят, който е приобщил България към европейските ценности.“

Милен Врабевски, председател на „Българска памет“, вече е провел разговори с президента Росен Плевнелиев и с патриарх Неофит и е получил подкрепата им за инициативата, съобщава още ежедневникът.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

„Идеята ни е да направим догодина през есента национални чествания на 1150-годишнината от присъединяването на страната ни към европейското християнско семейство – обяснява Врабевски. – Кулминация на тържествата ще бъде откриването на паметника на княз Борис Покръстител. Той първи започва този процес през 864 г.“

По-голям и мащабен от Самуил

Първоначалните планове са паметникът на княз Борис да е по-голяма композиция. Главната фигура в него ще е, разбира се, владетелят, например седнал на трон, но с размери 2 или 3 пъти по-големи от тези на Самуил. Край него можело да има разположени символи на съпътстващите елементи на делото му – Светите Седмочислеци, българската войска, строежи на църкви и манастири.

Сред възможните варианти за поставянето на скулптурната композиция е районът на бившия мавзолей на Георги Димитров. Монументът обаче може и да е край храм-паметника „Свети Александър Невски“, до сградата на Светия синод.

Самият проект и мястото обаче тепърва ще бъдат подложени на публични дискусии. Целият проект се очаква да е около два пъти по-скъп от Самуиловия – около 200 хиляди лева, а от „Българска памет“ се надяват и други организации да се включат във финансирането.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах