Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„След Шарли“ – за дебат без табута

Книжка задава двайсет въпроса за свободата на словото, дискриминациите, конспирациите и секуларизма

Слоганът „Аз съм Шарли“ обиколи света. Но какво всъщност значи той? Рисунка: Дилън Рос - „След Шарли“ – за дебат без табута

Слоганът „Аз съм Шарли“ обиколи света. Но какво всъщност значи той? Рисунка: Дилън Рос

„Да бъдеш или да не бъдеш Шарли“? – това е въпросът, който задава малката книжка, издадена тази седмица и разпратена в около 4 300-те лицея във Франция. Тя е насочена към провеждането на дебат без „табута“ върху свободата на словото, дискриминациите, конспирациите и секуларизма.

Брошурата „След Шарли“, издадена съвместно с издателство Atelier и учебния сайт Canopé, е написана от Жан-Луи Бианко, Лилия Бузар и Самюъл Гжибовски, които отговарят на двадесет въпроса, всеки от които предшестван от по три коментара на ученици, взети от социалните мрежи или изразени на публични срещи.

Първият въпрос развълнува страната след джихадистките атентати от 7 и 9 януари:

„Длъжни ли сме да казваме „Аз съм Шарли?“ Този слоган не бе обяснен, откъдето дойде и объркването, свързано с него“, подчертава Жан-Луи Бианко, президент на l’Observatoire de la laïcité, съвет за наблюдение и подпомагане на френското правителството в областта на секуларизма.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

„Да бъдеш Шарли е слоган, който всеки може да определи по свой си начин: мога да бъда уязвен от карикатурите или чувствам се като Шарли, защото поддържам свободата на словото“, пише Лилия Бузар, пламенна защитничка на превенцията срещу радикализацията на джихадизма.

Самюъл Гжибовски, основател на Асоциацията за взаимодействие между различни убеждения Coexister, заявява, че разбира всички онези, „които се чувстват смазани от този натиск и от вездесъщността на Шарли, разпростираща се и до пътните знаци в околностите на Париж“.

„Защо свободата за изразяване за карикатуристите да е неприкосновена?“ „Защо цялата преса назидава мюсюлманите? „Защо докато прокламираме идеите на Републиката: свобода, братство, равенство, позволяваме да се провеждат дискриминации?“ „Дали тези убийства не са плод на конспирация?“ „Защо политиците искат да забранят носенето на фередже в университетите?“ – това са някои от въпросите, на които тримата автори отговарят.

„Тези въпроси съществуват, не бива да ги подминаваме и да се задоволяваме с отговори като: това не е вярно, вие нищо не сте разбрали – обяснява пред АФП Жан-Луи Бианко. – Констатираме, че, чрез диалога учениците се вълнуват и че педагогическа работа се извършва и със самия факт на формулиране на въпросите черно на бяло“

Бившият социалистически министър добавя още, че му се ще да вярва, че книжката ще се превърне в „средство за възбуждане на носител на граждански дебати“ в учебните заведения.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах