POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

След залез боговете в Созопол излизат на сцената

Пълна програма на Празниците на изкуствата „Аполония“

Лили Иванова е голямата звезда в афиша на 33-ото издание на „Аполония“. Снимка: Васил Къркеланов - След залез боговете в Созопол излизат на сцената

Лили Иванова е голямата звезда в афиша на 33-ото издание на „Аполония“. Снимка: Васил Къркеланов

За някои Лили Иванова през годините е била муза, за своята огромна публика – божество, а в края на това лято певицата може да стане и въплъщение на Аполон – ако получи отличието „Аполон Токсофорос“, връчвано от Фондация „Аполония“ за принос в културата. Защото приносът на Лили е безспорен, а сега тя ще излезе за трети път на сцената на Празниците на изкуствата в Созопол.

Иванова, разбира се, постоянно получава една и съща награда – присъствието на своята публика. Затова и нейният концерт на 1 септември в амфитеатъра на Созопол вероятно ще бъде първият продаден на фестивала. Билетите за Лили Иванова са вече в продажба – на цени от 40 до 60 лв. На концерта тя ще представи песни от най-новия си албум, останал безименен.

33-ото издание на фестивал ще открият „Мистерията на българските гласове“ на 26 август. Събитията, които бележат края на лятото и очакването на новия сезон в културата, ще продължат до 7 септември. Сред най-интересните ще бъде повторението на концерта за 50-годишнината на „Щурците“, изнесен от знаменитата група през юни в „Арена Армеец“.

Освен Лили, и друга голяма дама на българската попмузика ще излезе пред аполонската публика в амфитеатъра – Камелия Тодорова. Заедно с Орлин Павлов и JP3 на Живко Петров ще представят новия си репертоар на 27 август.

Мнозина още музиканти биха могли да превърнат крайморската вечер в Созопол в екстраваганца – между тях са „Антони Дончев трио“, Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“, Камерен ансамбъл „Софийски солисти“ начело с диригента Пламен Джуров, Люси Дяковска и Плевенската филхармония, цигуларите баща и син Минчо и Николай Минчеви, Сузана Клинчарова, Георги Вълчев и Лора Чекоратова, „Челисимо“, Васил Петров, „Христо Йоцов квартет“…

Теди Москов ще се появи, за да подобри настроението в Созопол, а и да представи една от най-забавните продукции, създавани от него от доста време насам – представлението „Редки тъпанари“, по филма на Марио Моничели „Неизвестни извършители“. На 30 август публиката ще чуе изключително остроумните диалози, създадени от Москов и Симон Еди Швард, както и как Явор Бахаров най-сетне открива себе си в комедията. Всички спектакли ще бъдат на сцената на местното читалище „Отец Паисий“.

В програмата на „Аполония“ влиза и постановката на режисьора Здравко Митков, получила тази година награда „Икар“ за най-добро представление – „Името“, с участието на Михаил Билалов. Ще се играе на 5 септември. Ден по-рано на същата сцена гостува и друг отличен спектакъл – „Богът на касапницата“, заглавие от афиша на Народния театър. На 2 септември Младежкият театър ще играе представлението „Като трохи на прозореца“ – постановка на Малин Кръстев, а на 3-и трупата ще представи и своя „Еквус“, постановка на Стайко Мурджев.

Мариус Куркински гостува в Созопол с новото си солово представление „Черното пиле“ на 31 август. А Малък градски театър „Зад канала“ пристига с „Ромул Велики“ на режисьорката Бина Харалампиева, играят на 1 септември.

И тази година фестивалът предлага т.нар. „Златни билети“ – притежателите им получават пълен достъп до всички събития на „Аполония“, както и места в най-голяма близост до сцената. Билетите са вече са в продажба, а цената им остава същата като миналогодишната.

Пълна програма на „Аполония 2017“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Хайде и утре

kapatovo.bg