Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

След Златната ла-ла-лавина идва Златната малина

Добрите филми печелят награди, а лошите - много пари

„Батман срещу Супермен“ донесе над 800 милиона долара, независимо от разгромяващите отзиви на критиците. - След Златната ла-ла-лавина идва Златната малина

„Батман срещу Супермен“ донесе над 800 милиона долара, независимо от разгромяващите отзиви на критиците.

Златните глобуси са раздадени, златна ла-ла-лавина затрупа La La Land и го окичи с ла-ла-лавровия венец на победата. Ако ви се струва, че много от най-популярните филми през годината липсват сред наградените, не се безпокойте – повечето от тях са спечелили много пари. Но и те няма да останат без награди – днес Yahoo публикува краткия списък на кандидатите за антинаградата „Златна малинка“ – той е бил изпратен от членове на фонда, получили бюлетините за гласуване още преди имената на номинираните да са се появили на официалния „малинов“ сайт. 

Лидер по брой споменавания е фантастичният екшън на Зак Снайдър „Батман срещу Супермен: Зората на справедливостта“. Филмът има шанс да спечели антинаградата в шест категории, включително за „най-лош филм“. Общо „Батман срещу Супермен“ е споменат осем пъти: Бен Афлек и Хенри Кавил, а също Джеси Айзенбърг и Джеръми Айрънс попадат сред номинираните за „най-лош актьор“ и „най-лош второстепенен актьор“.

От краткия списък ще бъдат избрани по пет филма или артиста във всяка категории. Номинациите ще бъдат обявени на 23 януари, ден преди обявяването на претендентите за наградите „Оскар“. Лауреатите на 37-ите „Златни малинки“ ще станат известни на 25 февруари.

Джон Уилсън основава антинаградата през 1980 година. Наименованието Raspberry (малина) или просто Razzie идва английския израз blowing a raspberry, които означава да издаваш неприятен звук с устни и език.

„Батман срещу Супермен: Зората на справедливостта“ излезе по екраните през март 2016 година. При бюджет от около 250 милиона долара, без разходите за реклама, филмът донесе над 800 милиона долара, независимо от разгромяващите отзиви на критиците.

Кой знае защо не по-малко хуленият от критиката „Отряд самоубийци“ се появява само три пъти – за най-лош филм, най-лош сценарий и най-лош актьор в поддържаща роля за Джаред Лето. Сред останалите заклеймени филми са „Денят на независимостта: Нова заплаха“, се появява в седем категории, „Assassin’s Creed“ в пет, „Ох, на дядо!“ също в пет.

Разбира се, никой не смята тези антинагради за напълно справедливи. Това съвсем не са най-лошите филми на 2016-а. Но голяма част от тях наистина са доста лоши, а още по-лошо е това, че публиката си ги харесва. Който не вярва, може да сравни приходите на носители на Златни глобуси и Златни малинки. Вторите продават между пет до 50 пъти повече билети.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90