Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Следствието в Русия: Това не е детска порнография

Снимките на Джок Стърджис „Без смущение“, предизвикали вълна от възмущение и протести, в нова изложба

Една от фотографиите на Джок Стърджис в изложбата „Без смущение“ - Следствието в Русия: Това не е детска порнография

Една от фотографиите на Джок Стърджис в изложбата „Без смущение“

Московският фотографски център „Братя Люмиер“ отново ще покаже скандалната, според някои граждани, фотоизложба на Джок Стърджис „Без смущение“, предизвикала в Русия протести и обвинения в показване на детска порнография през 2016 г., съобщи руската агенция „Москва“.

Организаторите на изложбата обявиха, че следствието вече е приключило и експертите са признали пълното отсъствие на признаци за престъпление срещу половата неприкосновеност на деца, както и високото художествено ниво на творбите, представени в експозицията.

„Нито един от 13-те иска от възмутени граждани, така и не присъствали на изложбата, нито позицията на депутатката Елена Мизулина и детския омбудсман Анна Кузнецова, също не видели фотографиите, не успя да убеди следствието в незаконността на експозицията“, обявиха от Фотографския център.

Новата експозиция ще бъде открита на 8 декември и ще продължи до 8 януари 2018 г. Тя ще включва и историята на скандала около незаконното ѝ, предсрочно закриване, в това число и изрезки от вестници, снимки и видео сюжети от телевизионните репортажи по случая.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Конфликтът около творбите на Стърджис избухна в края на септември 2016 г. Общественото внимание бе възбудено от блогърката Елена Мироненко, публикувала в Live Journal снимки на фотографа със съблечени тийнейджъри. От Центъра по фотография веднага информираха, че въпросните снимки не участват в изложбата, но тя бе наречена педофилска и бе закрита след протести и вандалски прояви, сред които най-крайна бе заливането с жълта течност на някои от снимките.

Мизулина и Кузнецова поискаха прокурорска проверка на галерията.

Обвинените кадри и началото на скандала: ПЕДОФИЛСКА ПРОПАГАНДА, ФАШИСТКА АКЦИЯ ИЛИ И ДВЕТЕ?

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах