Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Следващата изложба на Банкси – в град по избор на феновете

Ако се съберат достатъчно аргументирани предложения, може да е и в България

Бягащият плъх е избран от Банкси за лого на изложбата. Снимка: „Cut & Run“ - Следващата изложба на Банкси – в град по избор на феновете

Бягащият плъх е избран от Банкси за лого на изложбата. Снимка: „Cut & Run“

Феновете на Банкси ще изберат къде по света да бъде представена изложбата му „Cut & Run“ (Режи и бягай), става ясно от публикация в сайта на експозицията.

Специалното изложение, в което са представени графити на Банкси, рисувани с шаблони през последните 25 години, бе открито през юни 2023 г. в Галерията за модерно изкуство (GoMA) в Глазгоу. Днес изложбата ще бъде закрита и се очаква Банкси да обяви следващата ù дестинация. Художникът обаче е решил да предостави избора на почитателите си.
Предложенията трябва да бъдат изпращани на адрес venues@cutandrun.co.uk по възможност със снимки, които да илюстрират мотивите за избора, като художникът настоява за конкретни аргументи.

Според Галерията за модерно изкуство в Глазгоу, изложбата „Cut & Run“ е привлякла нова и разнообразна публика – от ученици в началното училище до осемдесетгодишни хора, от всички сфери на обществото и от всички краища на света.

Всеки ден отваряме вратите си за опашки от стотици хора, които чакат за билети за посещение. Безплатният вход и нощното работно време разшириха посещенията в музея далече отвъд обичайния ни обхват“, твърдят от галерията.

Сред произведенията в експозицията са шаблоните за „Момиче с балон“. Има и модел, който обяснява как художникът е успял да нареже творбата си по време на търга в „Сотбис“ в Лондон през 2018 г. Тогава той частично я унищожи в края на търга, на който беше продадена за над 1 млн. британски лири. Платното е преминало през шредер, скрит в рамката, при което долната му половина е станала на ивици.

Художникът преименува творбата на „Любовта е в кошчето“ и през 2021 г. тя беше продадена на търг за 18,58 млн. британски лири.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg