Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Следващият Далай Лама може да е „жена в свободния свят”

Решение за това къде ще се прероди сегашният Далай Лама ще вземе след четири години

Тибетският духовен лидер Далай Лама се ваксинира против Ковид-19 през март 2021 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Следващият Далай Лама може да е „жена в свободния свят”

Тибетският духовен лидер Далай Лама се ваксинира против Ковид-19 през март 2021 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Далай Лама ХІV може да се прероди „в тяло на жена в свободния свят“, ако ситуацията в Тибет остане непроменена. Това изявление на духовния лидер на будистите е цитирано пред РИА „Новости“ от върховния лама на Калмикия, почетен представител на Далай Лама за Русия, ОНД и Монголия, Тело Тулку Ринпоче. Твърдението на Далай Лама е в отговор на публикувана в „Гардиън“ статия за политическите интриги около следващото му прераждане.

През юли будисткият лидер навърши 86 години и заяви, че възнамерява да живее до 110-113 години. А относно прераждането си той е направил официално заявление още през 2011 г., като е подчертал, че прераждането му не бива да бъде използвано по никакъв начин за политически цели.

Тело Тулку Ринпоче напомня, че окончателно решение за следващото си прераждане Далай Лама ще вземе, когато навърши 90 години, но отсега е ясно, че ако си отиде от живота като бежанец, какъвто е в момента, логично ще се прероди извън пределите на Тибет.

Далай Лама е прогнозирал, че институцията на Далай ламите може да бъде изпразнена от съдържание в бъдеще.

„Негово светейшество нееднократно е повтарял, че ако тибетците, жителите на хималайските райони, Монголия и будистките региони на Русия пожелаят да съхранят институцията „Далай Лама“, то той ще се прероди със сигурност отново“, заявява пред агенцията Тело Тулку Ринпоче.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС