Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Слимани срещу средновековните закони в Мароко

Време е хората да се вземат в ръце и да се опълчат срещу погазването на правата им, казва писателката носител на „Гонкур“

Лейла Слимани позира с книгата си, след като е обявена за новия лауреат на „Гонкур“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Слимани срещу средновековните закони в Мароко

Лейла Слимани позира с книгата си, след като е обявена за новия лауреат на „Гонкур“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мароканците трябва да се опълчат срещу „средновековните закони“ в страната си, заяви новата носителка на най-голямата френска литературна награда, „Гонкур“. Изказването на Лейла Слимани дойде след ареста на две тийнейджърки, хванати да се целуват. Сега писателката, първата мароканка с приза, порица погазването на човешките права и отношението към жените в родината ѝ, предава „Франс прес“.

В съвместно изявление на около двайсет правозащитни групи се посочва, че момичетата, на 16 и 17 години, са били жестоко пребити от семействата си, след като съсед ги снимал с мобилния си телефон да се целуват на покрива на къща в Маракеш миналата седмица.

От него става ясно, че полицията в продължение на три дни е отказвала храна на двойката. Едната от тийнейджърките е била и принудена и да подпише свои обяснения преди да бъдат пуснати в четвъртък.

„Унижението на гражданите, начинът, по който те се потискат, насърчава политическа система, основана на презрение и злоупотреба с власт – казва Слимани пред радио „Франс интер“. – Мисля, че е време хората да се вземат в ръце и да опълчат на това. Законите в Мароко са напълно средновековни, изцяло откъснати от реалността. Те забраняват секса без брак, хомосексуалността, изневярата.“

Мароканската асоциация за човешки права е наела адвокат, който да защитава двете момичета пред съда. Ако те бъдат признати за виновни, може да бъдат осъдени на затвор от шест месеца до три години.

„Не трябва да сме лицемери – продължава Слимани. – Мароканците имат сексуален живот и отвъд брака, а страната изобщо не е добро място за хомосексуалните.“

По думите на писателката потискането на жените няма нищо общо с религията:

„Много имами и образовани теолози ще ви обяснят това… Става дума за човешки права, сексуални права, правото на достойнството и в частност – достойнството на женското тяло“.

Слимани добавя, че жената не трябва да се приема просто като „майка, нито като сестра или съпруга, а като жена, личност със своите собствени права“.

Разкъсвана между религиозния консерватизъм и отварянето към Запада, предимно мюсюлманската африканска страна е била в центъра на поредица от противоречия по морални въпроси в последните години.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90