СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Сливането на БНТ и БНР – на дебат в парламента

Обсъждат нов закон за регулация на всички медии - и в интернет

Има ли политическа воля за обединението на БНТ и БНР и закон за всички медии - тази тема бе повдигната от бившия депутат от БСП Мартин Захариев, след това поставена и от собственичката на „24 часа“ Венелина Гочева и изпълнителния директор на сдружението с нестопанска цел „ТеРаПро“ Велизар Соколов.  - Сливането на БНТ и БНР – на дебат в парламента

Има ли политическа воля за обединението на БНТ и БНР и закон за всички медии - тази тема бе повдигната от бившия депутат от БСП Мартин Захариев, след това поставена и от собственичката на „24 часа“ Венелина Гочева и изпълнителния директор на сдружението с нестопанска цел „ТеРаПро“ Велизар Соколов.

Експерти да обсъдят сливането на БНТ и БНР, обединението на Съвета за електронни медии (СЕМ) и Комисията за регулирането на съобщенията (КРС), както и необходим ли е нов закон за всички медии, който обхваща и тези в интернет. Това реши Комисията по култура и медии в Народното събрание, съобщава „Медиапул“.

Идеята за работната група e на депутатката от ГЕРБ Ирена Соколова и беше приета от председателката на Комисията Полина Карастоянова, която още следващата седмица заяви, че ще пристъпи към създаването на кръга от експерти.

Въпросът за контрол на онлайн съдържанието възникна по време на дискусия „Ролята и мястото на регулаторните органи и обществените медии и възможността за промяна на тяхната дейност в обществен интерес“, която се проведе на съвместно заседание на парламентарните комисии за медиите и културата и за транспорта. На дебата присъстваха представители на обществените медии, на регулаторите, на браншови организации, неправителствени организации, журналисти, гости и други.

Има ли политическа воля за обединението на БНТ и БНР и закон за всички медии – тази тема бе повдигната от бившия депутат от БСП Мартин Захариев, след това поставена и от собственичката на „24 часа“ Венелина Гочева и изпълнителния директор на сдружението с нестопанска цел „ТеРаПро“ Велизар Соколов. Захариев лансира тази идея още докато беше народен представител в предишния парламент.

 Депутатът от гражданската квота на Реформаторския блок Иван Иванов се обяви против сливането на двете обществени медии, защото това би довело до по-лесен контрол от управляващото мнозинство върху редакционната им политика, а нямало доказателства от други държави пристъпили към подобни действия, че разходите намаляват, а качеството се подобрява.

„НС носи отговорност за регулаторните органи, защото няма директива, която да урежда в подробности регулаторите, има само общи принципи – и основното е да са независими специализирани органи“, посочи Иванов и припомни, че няма нито директиви как да се избират регулаторите, колко да са на брой и от колко членове, нито колко да са обществените медии, как да се управляват и как да се финансират.

Директорката на БНТ Вяра Анкова каза, че държавната медия е кауза. Мисията на телевизията е пряко обвързана с финансирането, а в сегашното законодателство не са отчетени новите предизвикателства и потребности на обществото, допълни Анкова.

Изпълнителният директор на БНР Радослав Янкулов пък се оплака, че СЕМ глобявали радиото, без да имат аргументи за това.

Председателят на транспортната комисия и депутат от Реформаторския блок Настимир Ананиев (ДБГ), подчерта, че държавата трябва да регулира всички медии, най-вече тези в интернет, където средата била лоша.

Зам.-председателят на комисията по културата и медиите Петър Кънев (БСП) посочи, че ако се прави нов закон, трябва да се обърне внимание и на малките и средните оператори на медийни услуги, освен обмислянето на варианта за сливането на БНТ и БНР.

Венелина Гочева постави въпроса за броя на сайтовете в интернет, които съществуват, защото плагиатстват конкуренти:

„Има ли днес политическа воля, каквито и работни групи да направите, те ще са неефективни. Вижте колко сайтове има в пространството, всички разпределяме общ рекламен пазар. Сайтовете на бТВ и Нова телевизия хранят още 100 сайта.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90