Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Слона изпълва НДК

Откриват първия Салон на галериите през месец април

Георги Божилов-Слона с Катя Паскалева и Стефан Мавродиев. - Слона изпълва НДК

Георги Божилов-Слона с Катя Паскалева и Стефан Мавродиев.

Ретроспектива на творчеството на Георги Божилов-Слона ще е в центъра на новия проект на Националния дворец на културата – Салон на галериите. От 23 до 27 април там ще бъдат представени колекции на общински и частни галерии от цялата страна – пространствата на НДК ще се изпълнят с творби на български автори.

Основният акцент на Салона на галериите е изложбата „Георги Божилов-Слона (19350-2001): Ретроспективно“, чието откриване е на 24 април. Ценителите ще могат да видят документалния филм „Великото сбогуване“ (реж. Коста Биков), посветен на художника.

Изложбата е посветена на 80 г. от рождението на Слона, с която за първи път се прави опит да се съберат и покажат в ретроспектива някои от значимите творби на художника, твърдят организаторите. Произведенията, които днес са собственост на държавните галерии и на частни колекционери в България и в чужбина, разкриват различните творчески десетилетия на художника.

Официалното откриване на Салона на галериите ще бъде на 23 април. Творбите ще бъдат изложени в зала 6 и прилежащите ѝ фоайета.

„Идеята е Салонът на галериите да се превърне в ежегодно събитие, а участниците в него – галерии, автори и публика – да се срещнат и открият на най-подходящото за целта място – Националният дворец на културата”, казва директорът на НДК Мирослав Боршош.

В партньорство със Съюза на българските художници, училищата и академиите по изкуствата, ще бъдат поканени специалисти – организатори на пленери, галеристи и изкуствоведи, които ще консултират, избират и откриват нови автори. През четирите дни на Салона ще има специално организирани срещи, дискусии и „Творческа борса”, на която ще се говори и по проблема за лансирането на млади автори.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg