Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Слоновете на Ботсвана измират мистериозно вече трети месец

Над 360 трупа са забелязани от началото на май до днес, от правителството все още мълчат и бавят резултатите от лабораторни изследвания

Поглед от въздуха към един от над 360 мъртви слонове в Ботсвана, които се превръщат в магнит за бракониери заради бивните си. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Слоновете на Ботсвана измират мистериозно вече трети месец

Поглед от въздуха към един от над 360 мъртви слонове в Ботсвана, които се превръщат в магнит за бракониери заради бивните си. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 360 мъртви слона са забелязани в Ботсвана, като причината за смъртта им остава неясна вече близо три месеца, съобщават местните природозащитници. Труповете са забелязани край водоеми, за други животни смъртта е настъпила внезапно, като преди това се докладва за забавени движения и постепенна загуба на моторни умения, което навежда учените на мисълта, че става дума за токсично вещество с влияние върху нервната система.

Живите слонове в околността изглеждат слаби физически, някои от тях се движат само в кръг, без да могат да променят посоката си, споделят свидетели пред Си Ен Ен, което намеква за проблеми в мозъчната функция на животните. Смъртоносният проблем не е засегнал други видове в страната.

Ботсванското правителство изследва проби от починалите животни, но все още не е излязло със становище за причината за смъртта им.

Необичайно високата смъртност е забелязана още в началото на май и експертите не помнят друг път слоновете да са измирали така масово от мистериозна причина. Ботсвана е дом на 130 хил. африкански слонове, повече от всяка друга държава в Африка. Делтата на Окованго в северна Ботсвана, където са забелязани труповете, приютява около 10% от популацията на слонове в страната.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

През 2019 г. Ботсвана премахна забраната за лов на слонове на територията си и си навлече световно недоволство. Някои природозащитници не изключват причината за масовото измиране да е точно лов, но това е малко вероятно, предвид че бивните все още стоят на труповете. Това обаче може да се окаже проблем в бъдеще, тъй като телата стоят несъбрани вече месеци и близо 700 бивни са „магнит за бракониери“, коментират от природозащитната организация „National Park Rescue“, базирана във Великобритания.

Разглежда се и теорията животните да са заразени със специфичен паразит или дори коронавирус. Изключва се болестта да е антракс. Докато опасността остава неясна, проблемът има потенциал да се превърне в заплаха за общественото здраве, предупреждават природозащитниците.

Африканският слон е със статут „уязвим“ в червената книга на Международния съюз за защита на природата.

Екотуризмът е втората индустрия след добива на диаманти, която отговаря за огромна порция от ботсванския брутен вътрешен продукт, отбелязва „Бизнес инсайдър“. Британската организация е предложила не само експертно мнение, но и финансова помощ, като и двете предложения остават без отговор от правителството и до днес. По техни наблюдения държавата значително се е забавила с началото на проучването и твърде късно е взела проби от мъртвите животни.

Пробите е трябвало да се изпратят в лаборатория в Претория, столицата на Република Южна Африка, но вместо това са поверени на лаборатория в северна Ботсвана, която е „неквалифицирана“, за да ги обработи, твърдят от „National Park Rescue“. Тестват се не само труповете, но водата и растителността в околността, отбелязват от местното издание „Ботсвана сафари нюз“. След масови критики пробите са изпратени в град Виктория Фолс, Зимбабве, но от международните организации предупреждават, че те вече са остарели и освен това са със „съмнителен произход“. Междувременно, докато причината за смъртта остава неизяснена, все повече и повече трупове се появяват край делтата на Окованго.

След като встъпи в длъжност в края на 2019 г. ботсванският президент Мокветси Масиси обеща, че ще декриминализира лова на слонове и ще постави нуждите на сънародниците си пред това как западните цивилизации разглеждат животните. Първият лиценз за законен лов на слонове в Ботсвана е издаден през февруари 2020 г., съобщава Би Би Си.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах