Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Случаят със спящото село в Казахстан е разгадан

Хора и животни изпадат в летаргия, упоени от стари мини в околността

Изоставените уранови мини в близкия град-призрак Красногорск продължават да излъчват вредни емисии в атмосферата. - Случаят със спящото село в Казахстан е разгадан

Изоставените уранови мини в близкия град-призрак Красногорск продължават да излъчват вредни емисии в атмосферата.

Учените най-сетне откриха причината за тайнствената сънна епидемия, която от години е обхванала жителите на малко село в Казахстан, със странни фази на летаргия и болезнени събуждания. Въглеродният окис, който все още се отделя от стара мина за добив на уран, причинява недостиг от кислород, съобщава „Паризиен“.

Дори животните страдат от тайнствената сънна епидемия в Калачи, в северната част на Казахстан. Както Спящата красавица, от години жителите на селото се опитват да си обяснят защо посред бял ден изпадат без очевидна причина в сън, който трае часове или понякога дни.

Учените от дълго време безуспешно търсят причината, докато в началото на юли най-сетне намериха отговора на загадката. Според тях необичайната нужда от сън се дължи на въздействието на емисиите на въглеродният окис от близките изоставени уранови мини.

Брутални събуждания

Повече от десет години жителите на Калачи попадат в конфузни ситуации поради внезапно заспиване докато вървят, работят или шофират. Когато се събудят, изпитват тежест в главата със световъртежи, главоболия, загуба на паметта, дори халюцинации. Понякога при мъжете събуждането се придружава с необичайно силна сексуална мощ.

Отначало учените отдават причината на прекомерна употреба на водка – очевидно преднамерено обяснение, защото децата и животните също страдат от необичайни пристъпи на сън. Подпочвените води били изследвани и се оказали в норма. После подозренията се насочили към урановата мина в близкия град-призрак Красногорск, останка от съветската ера.

Липса на кислород

Изследванията, свързани с въздействието на старите мини, досега се оказвали сложни, поради непрекъснато променящите се стойности на токсичните проби. В началото на юли обаче министър-председателят на Казахстан Бердибек Сапарбаев съобщи, че последните анализи са потвърдили ролята на мината за странния случай в Калачи.

„Мината беше затворена след разпада на Съветския съюз, но явно все още излъчва вредни емисии в атмосферата. Проведохме медицински прегледи на всички жители на Калачи и получихме доказателство, че основната причина за тези състояния е въглеродният окис. Когато окисът и нивата на въглеводородите се повишават, в селището спадат нивата на кислород”, обясни премиерът.

Именно този недостиг на кислород обяснява рязкото губене на съзнание и вторичните въздействия.

След като този ефект бе потвърден, властите предприеха евакуация на селището. На 5 юли 70 от 220-те засегнати семейства бяха настанени другаде. Следващата евакуация е предвидена за догодина, затова мнозина от останалите 800 жители на Калачи предпочетоха да се изселят сами.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС