Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Слуховете за неговото дарование не са преувеличени (видео)

Пианистът Евгени Божанов с концерт в Пловдив

Евгени Божанов ще изпълни за ценителите в Пловдив творби на Бетовен и Гершуин. - Слуховете за неговото дарование не са преувеличени (видео)

Евгени Божанов ще изпълни за ценителите в Пловдив творби на Бетовен и Гершуин.

Евгени Божанов, в слуховете за чието майсторство на пианото няма нищо преувеличено, скоро ще даде нов шанс да го чуем. 33-годишният музикант, определян от критиката като явление, ще излезе на 26 октомври пред публиката на Концертна зала – Пловдив. Заедно с него ще прозвучи Оркестърът на операта, дирижиран от Емил Табаков. 

В Пловдив Божанов ще изпълни Концерт № 5 от Бетовен и „Рапсодия в синьо“ от Гершуин. В началото на тази година пианистът представи в столичната зала „България“ Третия клавирен концерт на Бетовен и според музикалния критик проф. Боянка Арнаудова, това бе нов прочит на творба с вече двестагодишна история:

„Забележителното у него е, че убедено – и убедително! – показа своя лична интерпретация на Концерта. Който, впрочем, има регистрирани ред велики тълкувания от ред велики пианисти… А Божанов сюрпризира с индивидуално пресъздаване на музиката. Напомняйки ни, че гении като Бетовен могат да ти открият просторите и красотите на една необятна вселена – стига да притежаваш сетивата и чувствителността на истинския търсещия и пътуващ в дълбоки духовни измерения изпълнител. И – стига да можеш да се откъснеш от притеглянето на големите предшественици и техните модели“.

Вижте още: НОВ ПРОЧИТ НА ТВОРБА С 200-ГОДИШНА ИСТОРИЯ

Събитието е заключителният концерт на есенното издание на международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“, започнал на 17 септември. Предстоят последните два концерта – с Евгени Божанов и Емил Табаков на 26 октомври и с дуета Лия Петрова (цигулка) и Виктория Василенко (пиано) на 22 октомври в Балабановата къща.

Идеята на форума е да възроди традициите на семейните концерти, организирани в миналото от видните пловдивски фамилии – затова се провежда в Стария Пловдив, с две издания през пролетта и есента. Започнал като малко събитие с концерти в Балабановата къща, през 2016 г. публиката на двете му издания достига 13 000 зрители.

Да чуем друго изпълнение на Евгени Божанов преди концерта му в Пловдив:

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg