Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Съчувствие за еднократна употреба (видео)

В Япония предлагат услугата „слушател под наем“

Таканобу Нишимоторазполага с мрежа от шейсет партньори из цяла Япония, които те изслушват, без да те съдят. - Съчувствие за еднократна употреба (видео)

Таканобу Нишимоторазполага с мрежа от шейсет партньори из цяла Япония, които те изслушват, без да те съдят.

Японската култура често изглежда странна. Предприемчивият Таканобу Нишимото от Токио е започнал необикновен бизнес: той е приятел под наем; непознат, който да те изслуша с разбиране – срещу неголяма сума. Нещо подобно беше разказано във филма „Боен клуб”: можеш да поговориш с пътника на съседната седалка. Приятел за времето на полета, съчувствие за еднократна употреба. Просто приятен разговор, в който можеш да кажеш повече, отколкото на близък или на колега. Ами ако не летиш, а спешно имаш нужда да си излееш душата? Таканобу Нишимото е в Токио, за да ти помогне.

Идеята му е хрумнала първоначално като хоби. В забързания и често самотен живот в Япония обаче идеята му се превръща в източник на приходи. Днес той разполага с мрежа от шейсет партньори из цялата страна. Вече е собственик на малък бизнес. Хора на различни възрасти ползват услугата и си уговарят среща в кафене или на друго публично място, просто за да поговорят с някого, който няма да ги съди. Японците бездруго са учтиви, но тук демонстративното разбиране е доведено до професионализъм.

Психоаналитик без отговори, изповедник без покаяние или просто отдаване на симпатия за час, идеята на Нишимото може би не е чак толкова новаторска: гейшите, „личности, отдадени на изкуствата” предлагат скъпото си време за изискан разговор от стотици години насам. В случая не става въпрос за светско удоволствие, а просто за изслушване. Човек иска да разкаже историята си или дори просто да подреди идеи пред някого, без други последици освен известно разтоварване. Таканобу Нишимото е насреща.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах