Летен сезон

Служители на „Дисни“ на протест срещу своя директор

Разгневени от уклончивата му позиция за закон във Флорида срещу дискусиите за половата идентичност пред ученици до 3. клас

Днес „Дисни“ е най-голямата частна компания във Флорида и открито финансира политическите кариери на местни депутати, затова официалните становища на директора ѝ се считат за особено важни. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Служители на „Дисни“ на протест срещу своя директор

Днес „Дисни“ е най-голямата частна компания във Флорида и открито финансира политическите кариери на местни депутати, затова официалните становища на директора ѝ се считат за особено важни. Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Дисни“ е компания, която се гордее с приятелската си атмосфера за хората от ЛГБТ общността, или поне така твърдят хората на върха ѝ. Но днес толерантността в най-голямата империя в развлекателната индустрия към хората с различна сексуалност е поставена под въпрос от самите ѝ служители. На 22 март те ще излязат на стачка във Флорида, Калифорния и в други градове, за да се обявят публично против липсата на ЛГБТ+ репрезентация във филмите на компанията и против дългогодишните ѝ връзки с управляващата класа, съобщава „Гардиън“.

Конкретният повод за протеста е закон, приет от управата на Флорида на 8 март, който предвижда дискусиите за половата идентичност и сексуалната ориентация да бъдат забранени за учениците до 3. клас. Предложението е на републиканците, които смятат, че подобни разговори на тази възраст трябва да се водят само у дома с родителите на децата, а не в класната стая.

От „Дисни“, емблема на щата Флорида точно толкова, колкото и плажовете, засега не са излезли с публично изявление по закона. Но отделно от това получават остри критики, че продължават да финансират политическите кариери на част от хората, прокарали въпросния закон в щата. В мейл до служителите от 7 март Боб Чапек, директор на компанията, отказва да заеме страна по случая:

„Всички споделяме стремежа към по-толерантен свят, изпълнен с уважение. Това, което поражда различията помежду ни, са тактиките, с които смятаме да го постигнем. И тъй като тази битка е много по-голяма от един закон или един щат, вярвам, че най-добрият начин, по който нашата компания може да допринесе за промяната, е през вдъхновяващото съдържание, което продуцираме, приветстващата работна среда, която създаваме и различните обществени организации, които подкрепяме“.

Към това Чапек прибавя и уверението, че „Дисни“ ще преразгледа финансирането в политическия сектор, но все пак изтъква, че през годините компанията е подкрепяла политици „от двете страни на законотворчеството“. Подобни корпоративни изявления могат единствено да навредят на компанията, смята той, тъй като могат да бъдат използвани по погрешен начин и от двете страни.

Законът предстои да бъде подписан от губернатора на Флорида Рон ДеСантис, описан от „Гардиън“ като „десен популист от калъпа на Доналд Тръмп“. С няколко свои изказвания той намекна, че го подкрепя. Президентът Байдън обаче определи закона като „ненавистен“ (съгласието си с това изказване заяви и Боб Айгър, бившият директор на „Дисни“), а други демократи заявиха, че това ще доведе до „демонизирането“ на ЛГБТ+ хората.

Мълчанието на „Дисни“ изглежда оглушително, тъй като компанията е един от основните двигатели на икономиката в щата, посочва „Гардиън“. През 70-те, когато отваря врати „Walt Disney World Resort“, щатът бързо се превръща в магнит за туристи и раздвижва значително местната икономика. Днес компанията е най-голямата в частния сектор във Флорида – преди коронавирусната пандемия служителите ѝ наброяваха над 75 хил.

Тъкмо затова тяхното недоволство представлява риск за успешния бизнес на гиганта в индустрията. Съвсем скоро след обявяването на проектозакона заработи сайтът whereischapek.com – онлайн кампания, в която се отбелязва, че хората на върха на „Дисни“ „напълно се провалиха да осъзнаят мащабите на голямата заплаха за безопасността на ЛГБТ+ общността, която този закон предполага“.

В сайта са цитирани анонимни изказвания от служители на компанията, организират се стачки и детайлно се представят даренията, които „Дисни“ прави на политиците във Флорида, включително и над 100 хил. долара, инвестирани в комисията „Приятелите на Рон ДеСантис“.

„Ако погледнем данните за техните дарения, те наистина дават на кандидати и официални представители на двете партии, но в последните 20 години много повече са финансирани републиканците, тъй като те управляват местното ни правителство в този период“, отбелязва Обри Джюет, професор по политически науки към „University of Central Florida“ в Орландо.

След вълната от критики Чапек се извини, но това не бе достатъчно да спре протестите, а „Дисни“ временно преустанови всички дарения за политически цели във Флорида.

„Наистина вярвам, че сме една безкрайно по-добра и по-силна компания заради нашата ЛГБТ+ общност – казва в ново изявление до служителите си Чапек. – В случая бях далеч от десетката, но ви уверявам, че съм съюзник, на когото можете да разчитате, и ще бъда активен защитник за репрезентацията и възможностите, които заслужавате.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах