Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Служители на „Дисни“ на протест срещу своя директор

Разгневени от уклончивата му позиция за закон във Флорида срещу дискусиите за половата идентичност пред ученици до 3. клас

Днес „Дисни“ е най-голямата частна компания във Флорида и открито финансира политическите кариери на местни депутати, затова официалните становища на директора ѝ се считат за особено важни. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Служители на „Дисни“ на протест срещу своя директор

Днес „Дисни“ е най-голямата частна компания във Флорида и открито финансира политическите кариери на местни депутати, затова официалните становища на директора ѝ се считат за особено важни. Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Дисни“ е компания, която се гордее с приятелската си атмосфера за хората от ЛГБТ общността, или поне така твърдят хората на върха ѝ. Но днес толерантността в най-голямата империя в развлекателната индустрия към хората с различна сексуалност е поставена под въпрос от самите ѝ служители. На 22 март те ще излязат на стачка във Флорида, Калифорния и в други градове, за да се обявят публично против липсата на ЛГБТ+ репрезентация във филмите на компанията и против дългогодишните ѝ връзки с управляващата класа, съобщава „Гардиън“.

Конкретният повод за протеста е закон, приет от управата на Флорида на 8 март, който предвижда дискусиите за половата идентичност и сексуалната ориентация да бъдат забранени за учениците до 3. клас. Предложението е на републиканците, които смятат, че подобни разговори на тази възраст трябва да се водят само у дома с родителите на децата, а не в класната стая.

От „Дисни“, емблема на щата Флорида точно толкова, колкото и плажовете, засега не са излезли с публично изявление по закона. Но отделно от това получават остри критики, че продължават да финансират политическите кариери на част от хората, прокарали въпросния закон в щата. В мейл до служителите от 7 март Боб Чапек, директор на компанията, отказва да заеме страна по случая:

„Всички споделяме стремежа към по-толерантен свят, изпълнен с уважение. Това, което поражда различията помежду ни, са тактиките, с които смятаме да го постигнем. И тъй като тази битка е много по-голяма от един закон или един щат, вярвам, че най-добрият начин, по който нашата компания може да допринесе за промяната, е през вдъхновяващото съдържание, което продуцираме, приветстващата работна среда, която създаваме и различните обществени организации, които подкрепяме“.

Към това Чапек прибавя и уверението, че „Дисни“ ще преразгледа финансирането в политическия сектор, но все пак изтъква, че през годините компанията е подкрепяла политици „от двете страни на законотворчеството“. Подобни корпоративни изявления могат единствено да навредят на компанията, смята той, тъй като могат да бъдат използвани по погрешен начин и от двете страни.

Законът предстои да бъде подписан от губернатора на Флорида Рон ДеСантис, описан от „Гардиън“ като „десен популист от калъпа на Доналд Тръмп“. С няколко свои изказвания той намекна, че го подкрепя. Президентът Байдън обаче определи закона като „ненавистен“ (съгласието си с това изказване заяви и Боб Айгър, бившият директор на „Дисни“), а други демократи заявиха, че това ще доведе до „демонизирането“ на ЛГБТ+ хората.

Мълчанието на „Дисни“ изглежда оглушително, тъй като компанията е един от основните двигатели на икономиката в щата, посочва „Гардиън“. През 70-те, когато отваря врати „Walt Disney World Resort“, щатът бързо се превръща в магнит за туристи и раздвижва значително местната икономика. Днес компанията е най-голямата в частния сектор във Флорида – преди коронавирусната пандемия служителите ѝ наброяваха над 75 хил.

Тъкмо затова тяхното недоволство представлява риск за успешния бизнес на гиганта в индустрията. Съвсем скоро след обявяването на проектозакона заработи сайтът whereischapek.com – онлайн кампания, в която се отбелязва, че хората на върха на „Дисни“ „напълно се провалиха да осъзнаят мащабите на голямата заплаха за безопасността на ЛГБТ+ общността, която този закон предполага“.

В сайта са цитирани анонимни изказвания от служители на компанията, организират се стачки и детайлно се представят даренията, които „Дисни“ прави на политиците във Флорида, включително и над 100 хил. долара, инвестирани в комисията „Приятелите на Рон ДеСантис“.

„Ако погледнем данните за техните дарения, те наистина дават на кандидати и официални представители на двете партии, но в последните 20 години много повече са финансирани републиканците, тъй като те управляват местното ни правителство в този период“, отбелязва Обри Джюет, професор по политически науки към „University of Central Florida“ в Орландо.

След вълната от критики Чапек се извини, но това не бе достатъчно да спре протестите, а „Дисни“ временно преустанови всички дарения за политически цели във Флорида.

„Наистина вярвам, че сме една безкрайно по-добра и по-силна компания заради нашата ЛГБТ+ общност – казва в ново изявление до служителите си Чапек. – В случая бях далеч от десетката, но ви уверявам, че съм съюзник, на когото можете да разчитате, и ще бъда активен защитник за репрезентацията и възможностите, които заслужавате.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах