Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Служители на Софийска опера осквернили мемориала в Хирошима

Много се срамувам заради едни българи, които нямат нищо общо с България, казва директорът на Операта Пламен Карталов

Новината за осквернения мемориал, посветен на жертвите от атомните бомбардировки в Хирошима и Нагасаки, обиколи медиите в Япония. - Служители на Софийска опера осквернили мемориала в Хирошима

Новината за осквернения мемориал, посветен на жертвите от атомните бомбардировки в Хирошима и Нагасаки, обиколи медиите в Япония.

Софийската национална опера ще остави отпечатък с последното си турне в Япония – не толкова със спектаклите си, колкото с извънсценична проява на двама свои служители. Сценични работници от състава са осквернили с графити Паметника на мира в град Хирошима. Мемориалът е наричан още Купол на атомния взрив и е посветен на жертвите от атомните бомбардировки в Хирошима и Нагасаки в края на Втората световна война. Новината за извършителите бе потвърдена за „По света и у нас“ от акад. Пламен Карталов, директор на трупата.

Софийска опера е на турне в Япония от 1 до 17 октомври. Междувременно се появи новината за графитите, оставени върху паметника в Хирошима, един от които е на български език и гласи „Локо София“. След разследване на полицията е установено, че извършителите са от състава на българската Опера и са задържани.

„Научихме го тази сутрин в 4 ч.“, заявява пред БНТ1 Карталов.

Запитан за причината за постъпката на неговите служители, директорът на институцията твърди, че вандалите трябва да отговорят на този въпрос. По думите му, двамата ще бъдат уволнени.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

„Полицията да се справи с тях и след това ние ще видим какво ще правим – казва Карталов. – Но ние сме решили – те са извадени от състава на операта. Как да поема отговорност заради личната им хулиганска постъпка?! На този голям успех на Софийската опера и на този триумф на българската култура в Япония в седмото ѝ гостуване – безпрецедентен. Как да ви обясня? При една абсолютна отговорност и дисциплина при всички творчески състави и оркестър, хор, балет, солисти – двама души излизат от поведението си и виждате какво се получава. Ние нямаме персонална вина за тяхното поведение. Позорът, които тези хора ни създадоха, ние не може да го извиним. Знам, че само много се срамувам заради едни българи, които нямат нищо общо с България.“

Трупата предстои да се извини от сцената на представлението си в Хирошима.

МОЦАРТ – РЕКВИЕМ

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3