VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Служители на Софийска опера осквернили мемориала в Хирошима

Много се срамувам заради едни българи, които нямат нищо общо с България, казва директорът на Операта Пламен Карталов

Новината за осквернения мемориал, посветен на жертвите от атомните бомбардировки в Хирошима и Нагасаки, обиколи медиите в Япония. - Служители на Софийска опера осквернили мемориала в Хирошима

Новината за осквернения мемориал, посветен на жертвите от атомните бомбардировки в Хирошима и Нагасаки, обиколи медиите в Япония.

Софийската национална опера ще остави отпечатък с последното си турне в Япония – не толкова със спектаклите си, колкото с извънсценична проява на двама свои служители. Сценични работници от състава са осквернили с графити Паметника на мира в град Хирошима. Мемориалът е наричан още Купол на атомния взрив и е посветен на жертвите от атомните бомбардировки в Хирошима и Нагасаки в края на Втората световна война. Новината за извършителите бе потвърдена за „По света и у нас“ от акад. Пламен Карталов, директор на трупата.

Софийска опера е на турне в Япония от 1 до 17 октомври. Междувременно се появи новината за графитите, оставени върху паметника в Хирошима, един от които е на български език и гласи „Локо София“. След разследване на полицията е установено, че извършителите са от състава на българската Опера и са задържани.

„Научихме го тази сутрин в 4 ч.“, заявява пред БНТ1 Карталов.

Запитан за причината за постъпката на неговите служители, директорът на институцията твърди, че вандалите трябва да отговорят на този въпрос. По думите му, двамата ще бъдат уволнени.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

„Полицията да се справи с тях и след това ние ще видим какво ще правим – казва Карталов. – Но ние сме решили – те са извадени от състава на операта. Как да поема отговорност заради личната им хулиганска постъпка?! На този голям успех на Софийската опера и на този триумф на българската култура в Япония в седмото ѝ гостуване – безпрецедентен. Как да ви обясня? При една абсолютна отговорност и дисциплина при всички творчески състави и оркестър, хор, балет, солисти – двама души излизат от поведението си и виждате какво се получава. Ние нямаме персонална вина за тяхното поведение. Позорът, които тези хора ни създадоха, ние не може да го извиним. Знам, че само много се срамувам заради едни българи, които нямат нищо общо с България.“

Трупата предстои да се извини от сцената на представлението си в Хирошима.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg