Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Сляпата Вайша“ с наградата ИРИС

Филмът на Теодор Ушев спечели най-голямото отличие на Квебекското кино

 „Сляпата Вайша“ е създаден от аниматора Теодор Ушев по едноименния разказ на Георги Господинов.  - „Сляпата Вайша“ с наградата ИРИС

„Сляпата Вайша“ е създаден от аниматора Теодор Ушев по едноименния разказ на Георги Господинов.

„Сляпата Вайша“ приключи фестивалната си кариера с най-важната канадска филмова награда – ИРИС. Заглавието на Теодор Ушев получи отличието за късометражна анимация на галавечерта на Квебексото кино в неделя вечер.

Най-големият успех за „Сляпата Вайша“ и създателят ѝ Ушев, заедно с писателя Георги Господинов и автора на музиката към филма Котарашки, остава номинацията за „Оскар“ тази година – режисьорът бе първият българин с непосредствена възможност да получи статуетката.

„Вайша“-та получи още призовете за най-добър късометражен анимационен филм от Канадските филмови награди, както и от Чикагския международен фестивал, а бе номинирана и за най-престижните отличия в света на анимационното кино – „Ани“.

8-минутният филм, създаден и режисиран от Ушев, разказва историята на Вайша – момиче, обречено цял живот да остане незрящо за настоящето, раздвоена между миналото, в което гледа с едното си око, и бъдещето, видимо за нея с другото.

Филмът вече има версии на френски, английски, немски и др. „Сляпата Вайша“ е включен и в почти всички мултинационални сделки на Филмовия борд на Канада.

Вижте още: ОЧИТЕ НА „СЛЯПАТА ВАЙША“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90