Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Сляпата Вайша“ с премиера на Берлинале

Разказът на Георги Господинов е екранизиран чрез експерименталната технология Oculus Rift

Историята в „Сляпата Вайша“ разказва за момиче, обречено цял живот да е незрящо за настоящето. С едното си око то гледа в миналото, а с другото в бъдещето – и вечно остава раздвоено.  - „Сляпата Вайша“ с премиера на Берлинале

Историята в „Сляпата Вайша“ разказва за момиче, обречено цял живот да е незрящо за настоящето. С едното си око то гледа в миналото, а с другото в бъдещето – и вечно остава раздвоено.

Късометражният анимационен филм „Сляпата Вайша“ по едноименния разказ на Георги Господинов ще бъде представен на кинофестивала „Берлинале“ тази вечер. Творбата на режисьора Теодор Ушев е част от състезателната програма в панела Generation.

Филмът е заснет чрез експерименталната технология Oculus Rift и се гледа с помощта на специални стереоскопични очила. Иновацията позволява зрителят да види и допълнителна компютърно симулирана среда около себе си – като се прибавя допълнителна реалност към преживяването.

Историята в „Сляпата Вайша“ разказва за момиче, обречено цял живот да е незрящо за настоящето. С едното си око то гледа в миналото, а с другото в бъдещето – и вечно остава раздвоено. Разказът е публикуван в сборника „И други истории“.

Зад проекта на Ушев стои френската телевизия ARTE. Копродуцент е Националният филмов борд на Канада – режисьорът живее там от години. За момента не е ясно дали „Сляпата Вайша“ ще може да се гледа и в България.

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах