Софийска филхармония МЕГАБОРД

Смърт и дело за $2 млрд. заради лошата модерация във Фейсбук

Завел го е синът на убит етиопски професор заради агресивни постове срещу него в социалната мрежа

Снимка: EПA/БГНЕС - Смърт и дело за $2 млрд. заради лошата модерация във Фейсбук

Снимка: EПA/БГНЕС

Фейсбук е помогнал за вирусно разпространение на ненавист и насилие по време на гражданската война в Етиопия, гласи основанието за съдебен иск срещу Фейсбук за 2 милиарда долара, пише Би Би Си.

Делото е заведено от сина на етиопски учен Абрам Меарег, чийто баща е бил нападнат и убит от въоръжени лица, след като в социалните мрежи са били разпространени агресивни постове срещу него и е била разкрита личната му информация.

Искът е подаден във Висшия съд на Кения – именно в столицата на тази страна, Найроби, е разположен един от най-големите изнесени центрове на „Мета“, който се занимава и с модерацията на постове във Фейсбук на основните етиопски езици – амхара, оромо, сомали и тигриня.

Ищците настояват „Мета“ да създаде фонд в размер на 2 млрд. долара за жертвите на ненавист, разпалвана във Фейсбук, а освен това да промени алгоритъма на платформата.

Отговорът от „Мета“ не закъснява – от компанията казват, че са вложили значителни средства в осигуряване на технологии и модерация, за да не допускат агресивни съобщения.

През последните две години в Етиопия тече гражданска война между федералното правителство и Народно-освободителния фронт на района Тиграй. Войната досега е взела стотици хиляди жертви и е довела до дълбока хуманитарна криза. По данни на ООН почти 90% от жителите на Тиграй имат нужда от хуманитарна помощ, а всяко трето дете страда от недохранване.

На 3 ноември 2021 г. професор Меарег Амаре Абрха се прибирал у дома от университета. Последвали го въоръжени хора на мотоциклети, които се приближили до него и го разстреляли. Според сина му непосредствено преди нападението във Фейсбук се появили постове с клевети срещу баща му, разкриващи цялата му лична информация. Семейството докладвало постовете, но получили отговор, че те не нарушават стандартите на Фейсбук. Единият от постовете бил премахнат едва след убийството на професора, а другият година по-късно все още не бил свален от Фейсбук.

Абрам Меарег иска персонално извинение от компанията „Мета“ и гаранции, че никой няма да пострада по същия начин.

В заявлението пред съда Абрам Меарег твърди, че алгоритъмът на Фейсбук дава предимство на съдържание, „съдържащо и подстрекаващо към ненавист“, защото по такъв начин компанията се надява да привлече повече интерес от повече потребители. Той също така твърди, че модерацията на Фейсбук в Африка е „ужасно неадекватна“ и има твърде малко модератори, които работят с основните етиопски езици.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Върхът у мен

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах