Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Смърт по време на покаяние и въздържание

Защо Ислямска държава убива най-много по време на рамазан?

Жена се моли по време на бдение след терористичния атентат на 3 юли - първия ден от мюсюлманския празник Рамазан Байрям - в Карада, в центъра на Багдад, където бяха убити над 300 души и стотици други бяха ранени. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Смърт по време на покаяние и въздържание

Жена се моли по време на бдение след терористичния атентат на 3 юли - първия ден от мюсюлманския празник Рамазан Байрям - в Карада, в центъра на Багдад, където бяха убити над 300 души и стотици други бяха ранени. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 160 души са убити в неделните нападения в Багдад. Градът е само едно от осемте места, подложени на терористични атаки през мюсюлманския месец рамазан, за които се смята, че отговорност носи така наречената Ислямска държава (ИД). Общо над 300 души загинаха в подобни зверства от Орландо до Дака и Истанбул. Налице са сериозни подозрения, че ИД стои и зад нападeнието в едно от най-светите места за мюсюлманите в понеделник – джамията на Пророка в Медина, Саудитска Арабия.

Рамазан традиционно се смята за най-светия и духовен месец в ислямския календар, време на покаяние и въздържание. 30 дни мюсюлманите не приемат храна и течности от изгрев до залез и вярват, че в този период Бог е най-всеопрощаващ. Съответно джамиите са пълни с повече поклонници, търсещи Божията милост и благослов.

В същото време за радикалите рамазан с аскетичното си пуританство е месец на завоевания и грабежи. Те вярват, че е най-подходящото време за удвояване на усилията в тяхната хилядолетна война срещу цивилизацията и затова умножават атаките си повече от обикновено. Естествено, официалните представители на Ал-Кайда в Сирия, фронтът Ан-Нусра, наскоро го описаха като „месец на завоеванията“.

С настъпването на рамазан говорителят на ИД Абу Мухаммад ал-Аднани каза на привържениците си по целия свят:

„Подгответе се, бъдете готови за месец на бедствия за неверниците навсякъде по света.“

Призивът му е адресиран до борците и привържениците на халифата в Европа и Америка, и вероятно събуди вълци-единаци като Омар Мантийн, който уби 49 празнуващи в гей-бар в Орландо, Флорида, след като се закле във вярност на Абу Бакр ал Багдади, самозвания халиф, управляващ в момента значителна част от Сирия и Ирак.

„Пътят на Аллах“

Вярата, че рамазан е месец на войната, идва от самата история на исляма. Пророкът Мохамед разпалва първия си джихад, известен като Битката при Бадр, по време на рамазан през 624 година. Осем години по-късно той превзема Мека, града, в който се намира най-голямата ислямска светиня Кааба, отново по време на месец рамазан. Затова атаката на гроба на Пророка (в Медина) предизвика шок в ислямския свят и повдигна въпроса защо ИД биха бомбардирали гроба на централната фигура в исляма.

ИД възприеха ултрабуквален прочит и пуританска форма на исляма – и противно на повечето мюсюлмани, не вярват, че Джамията на Пророка е светилище, защото той е погребан там. В резултат те приемат гроба на Пророка за разсейващ хората от поклонението към единствения Бог и смятат, че мястото трябва да бъде разрушено. Този вид мислене засилва вярата на радикалистите, че джихадът сам по себе си е нещо много по-голямо от милитаристична акция. Той е поклонение, религиозен акт и борба по „Пътя на Аллах“.

Абдулла Азам, често наричан „Кръстник на модерния джихад“, защото доведе първите арабски чуждестранни бойци в Афганистан през 1980 г., твърди, че „пренебрегването на джихада е като отказ от пост и молитва“. По-късно пише:

„Джихадът е най-висшата форма на поклонение и по неговия път мюсюлманинът може да достигне най-висококите нива [на рая].“

Екстремистки интерпретации

Редовите мюсюлмани с право се чувстват отчаяни от тези интерпретации на джихада и връзката му с рамазан. За тях това е месец на сдържаност и размисъл – но кризата на съвременния ислям е толкова голяма, че екстремистките интерпретации на една и съща идея са почти изцяло отделени от традиционните разбирания.

За радикалния ум, ако през рамазан се насърчават допълнителните молитви и даването на милостиня – тогава защо да не се насърчават и допълнителни кръвопролития? Погледнете го по този и начин и ще видите ясно линията на разсъждения, довела до жестокия скок в броя на жертвите на ислямския тероризъм тази година.


Шираз Махер е преподавател в департамента за военни изследвания на Кралския колеж в Лондон и зам.-директор на Международния център за изучаване на радикализацията. Автор е е на Salafi-Jihadism: The History of an Idea („Салафисткият джихадизъм: Историята на една идея“).

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС