Смарт тоалетни, по-скъпи от луксозен апартамент, в градинката „Кристал“

Като столичните високотехнологични обществени нужници има в Париж, Лос Анджелис и Монреал

Високотехнологичната външна тоалетна в парка пред НДК и с две кабини - едната за хора с увреждания, а другата - унисекс. Снимка: „Toilitech“ - Смарт тоалетни, по-скъпи от луксозен апартамент, в градинката „Кристал“

Високотехнологичната външна тоалетна в парка пред НДК и с две кабини - едната за хора с увреждания, а другата - унисекс. Снимка: „Toilitech“

Групата „Спаси София“ предизвика „тоалетен скандал“, след като съобщи цените на новите нужници в столичната градинка „Кристал“, а Би Ти Ви излъчи репортаж, от който се вижда, че новоинсталираните тоалетни в градинката пред „Кристал“ не работят. Стойността им е впечатляваща – 9400 евро на квадратен метър в „Кристал“ и 13000 евро на кв. м на вече функциониращите тоалетни в парка пред НДК.

Има и още една локация в София, където са поставени тоалетни от този вид – в парк „Възраждане“. И на трите места са инсталирани продукти на италианската фирма PTMatic и марката „Toilitech“, която произвежда „TCAB Seriе“ – автоматични и самопочистващи се външни тоалетни със смарт технология. Това са единствените в света публични отходни места, които разполагат с възможността автоматично да почистват тоалетната чиния след всяко ползване, да измиват вътрешната и външната част на чинията след ползване, и да изсушават горната ѝ част. Системата разполага с индикатор, който показва дали тоалетната е заета, вратите се отварят автоматично с електрическо задвижване. След всяко посещение тоалетната сама измива стените, мивката и пода с дюзи с високо налягане чрез впръскване на големи дози дезинфектант.

От групата „Спаси София“, чийто лидер Борис Бонев е общински съветник, се обръщат от страницата си във Фейсбук към кмета на града:

„Йорданка Фандъкова, нямаме нищо против да сте публика на семинарите на ГЕРБ, но софиянци не са ви избрали да бъдете публика при изразходването на обществените средства в Столичната община. Дължите много обяснения пред гражданите: Това пазарни цени ли са? Как е възможно строителството на монолитна сграда да е десетки пъти по-евтино от метален контейнер с тоалетна чиния? Защо след като профукахте толкова много пари закупеното не работи? Кой в Столичната община ще поеме отговорност за поредния управленски провал?”.

ФАНТАСТИКО И УНИЦЕФ

🚾Не една, а две тоалетни е монтирала Столичната община в градината Кристал – всяка с площ 5 кв.м. и на цена от над 100…

Публикувахте от Спаси София в Четвъртък, 6 август 2020 г.

Потърсихме информация за цените на високотехнологичните тоалетни на „Toilitech“ в интернет. Оказа се, че този тип съоъжения са инсталирани на много места в цял свят. През август 2019 г. „TCAB Seriе“ са поставени в Лос Анджелис. Градската управа в калифорнийския град плаща 182 хил. долара за тоалетна със същия размер като тази в градинката „Кристал“. През 2017 г. градският съвет на Монреал одобрява инсталирането на 12 тоалетни от този тип на цена от 300 хиляди канадски долара всяка. „Toilitech“ са доставили устройствата в редица градове на Европа и постепенно стават основен доставчик за градските общини не само на Стария континент. Само в Париж има над 400 високотехнологични самопочистващи се тоалетни.

Не е ясно как се извършва поддръжката на закупените високотехнологични устройства в Столична община. Технологията изисква наличие на специалисти, които да осъществяват сервиза ѝ.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах