Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Смарт тоалетни, по-скъпи от луксозен апартамент, в градинката „Кристал“

Като столичните високотехнологични обществени нужници има в Париж, Лос Анджелис и Монреал

Високотехнологичната външна тоалетна в парка пред НДК и с две кабини - едната за хора с увреждания, а другата - унисекс. Снимка: „Toilitech“ - Смарт тоалетни, по-скъпи от луксозен апартамент, в градинката „Кристал“

Високотехнологичната външна тоалетна в парка пред НДК и с две кабини - едната за хора с увреждания, а другата - унисекс. Снимка: „Toilitech“

Групата „Спаси София“ предизвика „тоалетен скандал“, след като съобщи цените на новите нужници в столичната градинка „Кристал“, а Би Ти Ви излъчи репортаж, от който се вижда, че новоинсталираните тоалетни в градинката пред „Кристал“ не работят. Стойността им е впечатляваща – 9400 евро на квадратен метър в „Кристал“ и 13000 евро на кв. м на вече функциониращите тоалетни в парка пред НДК.

Има и още една локация в София, където са поставени тоалетни от този вид – в парк „Възраждане“. И на трите места са инсталирани продукти на италианската фирма PTMatic и марката „Toilitech“, която произвежда „TCAB Seriе“ – автоматични и самопочистващи се външни тоалетни със смарт технология. Това са единствените в света публични отходни места, които разполагат с възможността автоматично да почистват тоалетната чиния след всяко ползване, да измиват вътрешната и външната част на чинията след ползване, и да изсушават горната ѝ част. Системата разполага с индикатор, който показва дали тоалетната е заета, вратите се отварят автоматично с електрическо задвижване. След всяко посещение тоалетната сама измива стените, мивката и пода с дюзи с високо налягане чрез впръскване на големи дози дезинфектант.

От групата „Спаси София“, чийто лидер Борис Бонев е общински съветник, се обръщат от страницата си във Фейсбук към кмета на града:

„Йорданка Фандъкова, нямаме нищо против да сте публика на семинарите на ГЕРБ, но софиянци не са ви избрали да бъдете публика при изразходването на обществените средства в Столичната община. Дължите много обяснения пред гражданите: Това пазарни цени ли са? Как е възможно строителството на монолитна сграда да е десетки пъти по-евтино от метален контейнер с тоалетна чиния? Защо след като профукахте толкова много пари закупеното не работи? Кой в Столичната община ще поеме отговорност за поредния управленски провал?”.

Потърсихме информация за цените на високотехнологичните тоалетни на „Toilitech“ в интернет. Оказа се, че този тип съоъжения са инсталирани на много места в цял свят. През август 2019 г. „TCAB Seriе“ са поставени в Лос Анджелис. Градската управа в калифорнийския град плаща 182 хил. долара за тоалетна със същия размер като тази в градинката „Кристал“. През 2017 г. градският съвет на Монреал одобрява инсталирането на 12 тоалетни от този тип на цена от 300 хиляди канадски долара всяка. „Toilitech“ са доставили устройствата в редица градове на Европа и постепенно стават основен доставчик за градските общини не само на Стария континент. Само в Париж има над 400 високотехнологични самопочистващи се тоалетни.

Не е ясно как се извършва поддръжката на закупените високотехнологични устройства в Столична община. Технологията изисква наличие на специалисти, които да осъществяват сервиза ѝ.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg