Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Смъртоносни машини“, новият свят на Питър Джаксън (видео)

История за градове-хищници в битка за ресурси

Актрисата Хера Хилмар в ролята на Хестър Шоу, която търси отмъщение за смъртта на майка си. Снимка: „Юнивърсъл“  - „Смъртоносни машини“, новият свят на Питър Джаксън (видео)

Актрисата Хера Хилмар в ролята на Хестър Шоу, която търси отмъщение за смъртта на майка си. Снимка: „Юнивърсъл“

Питър Джаксън се завръща в света на фантастичните филми като продуцент на „Смъртоносни машини“ – постапокалиптична история за градове-хищници в ожесточено време на борба за ресурси. Това е първият пълнометражен филм, който подписва като режисьор майсторът на специалните ефекти Крисчън Ривърс, работил над блокбъстърите „Кинг Конг“ и „Хобит“. Филмът е по едноименната книга на Филип Рийв, популярен автор на научна фантастика, фентъзи и детска литература.

Сюжетът разказва за последиците от „Шейсетминутната война“, довела до огромна промяна в начина на живот на човечеството и мобилизиране на градовете. Мегаполиси като Лондон сега разполагат със свръхтехнологии, движат се на колела и търсят по-малки населени места, с които да се хранят. В такъв суров свят се развива история за революция, справедливост и отмъщение, която среща Том Натсуърти с Хестър Шоу – двамата ще образуват съюз, който ще промени бъдещето.

„Смъртоносни машини“ отново среща Джаксън с актьора Хюго Уийвинг (Елронд във фентъзи трилогиите по книгите на Толкин) и както изглежда от трейлъра, ролята му не напомня с нищо благородството на елфите. Тук той играе Валънтайн, злонамерен аристократ, стремящ се към власт и величие, потенциален виновник за смъртта на майката на Хестър.

Книгата на Рийв е позната на българските читатели, издадена е под същото заглавие през 2005 г. от „ИнфоДар“.

Това е първата адаптация на „Смъртоносни машини“, над чийто сценарий работят хора, познати от „Властелинът“ и „Хобит“ – триото Питър Джаксън, Фран Уолш и Филипа Бойенс.

Идеята за филмова адаптация на „Смъртоносни машини“ възниква преди десетина години, когато Джаксън купува правата за романа. Няколко години по-късно продукцията тъкмо е напът да започне, когато на хоризонта се появява „Хобит“. Първоначално тези събития изглеждат като препятствия, но както отбелязват от „Индипендънт“, сега такъв филм ще се приеме по-добре. Предлага нов свят и нови герои във време в световното кино, когато твърде много се разчита на продължения на блокбъстъри, освен това технологичният напредък е забележителен и предлага по-добра реализация на места и герои.

Филмът ще тръгне по българските кина на 14 декември тази година, когато е и световната му премиера.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС