Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Смъртта на Джак в „Титаник“ е неизбежна, научно доказа Джеймс Камерън

Плаващата дъска от филма не може да побере едновременно героите на Ди Каприо и Кейт Уинслет, става ясно след експеримент

Невъзможно е дъската да издържи теглото и на двамата, потвърждава Камерън. - Смъртта на Джак в „Титаник“ е неизбежна, научно доказа Джеймс Камерън

Невъзможно е дъската да издържи теглото и на двамата, потвърждава Камерън.

Невъзможно е било Джак да оцелее след корабокрушението на „Титаник“, като се качи на плаващата отломка до Роуз, доказа Джеймс Камерън с научно изследване. Режисьорът, който от премиерата на филма през 1997 г. до днес търпи критики за смъртта на Джак (героя на Леонардо ди Каприо), оспори критиците, които твърдят, че персонажът не би загинал, ако се беше качил на дъската на Роуз (Кейт Уинслет).

Смъртта на Джак е повод за разгорещени дискусии – той загива от хипотермия в открития океан, а Роуз оцелява след трагичното събитие и доживява до старини, за да разкаже тази история. Във филма той не се качва на отломката, на която се намира Роуз, защото дъската няма да издържи и двамата, но не всички зрители останаха убедени. Затова Камерън е поръчал „научно изследване, което да разреши веднъж завинаги тази тема“, споделя режисьорът в интервю за „Postmedia“.

„Направихме детайлен анализ с експерти по хипотермия, които пресъздадоха импровизирания сал от филма. Използвахме двама каскадьори със същото телосложение като Кейт и Лео и поставихме сензори по телата им, пуснахме ги в леденостудена вода и изпробвахме с различни методи дали биха оцелели, ако бяха поставени в същата ситуация. Отговорът е „не“, няма начин да оцелеят и двамата, само един от тях би оживял.“

Проучването ще бъде представено в детайли в нов документален филм, който ще тръгне през февруари по „Нешънъл Джиографик“, почти навреме за 25-годишнината от излизането на „Титаник“.

На каквото и да плаваше Кейт обаче, Джак „трябваше да умре“ в името на сценария, уверява Камерън:

„Като Ромео и Жулиета. „Титаник“ е филм за любовта, саможертвата и смъртността. Любовта на Роуз и Джак се измерва в саможертвата“.

„Титаник“ излиза на 19 декември 1997 г. и дълги години държи рекорда за най-касовия филм в историята, преди първенството да му бъде отнето от „Аватар“ (2009), друга продукция на Камерън.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg