Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Смъртта на Клеопатра, загадка на 2000 години

Двойки учени развенчава легендата, че последната египетска царица се е самоубила чрез жива кобра. Но мистерията остава

И до днес не знаем как е изглеждала Клеопатра в действителност, но не е трудно да си я представим като Елизабет Тейлър, която я изиграва във филм през 60-те. - Смъртта на Клеопатра, загадка на 2000 години

И до днес не знаем как е изглеждала Клеопатра в действителност, но не е трудно да си я представим като Елизабет Тейлър, която я изиграва във филм през 60-те.

Смята се, че победена в любовта и във войната, Клеопатра (69 пр. Хр. – 30 пр. Хр.) поверява вечния си живот на острите зъби на египетска кобра, скрита в кошница със смокини. Легендарният разказ, пълен с драматизъм, британска двойка изследователи днес поставя под съмнение, като подсилва загадката, витаеща над последната царица на Древен Египет.

„Това е заблуда за египтолози и историци в продължение на дълги години. За Клеопатра е било извънредно трудно да се самоубие чрез ухапване от змия – посочва пред Ел Мундо Джойс Тилдесли, египтоложка в музея в Манчестър. – Посъветвах се с експерта по змиите, Ендрю Грей. Освен че тези змии са прекалено големи, за да могат да се скрият в кошница със смокини и после да изчезнат, и ухапването им не е толкова ефикасно. Ако бе умряла от ухапване на змия, агонията ѝ би била дълга и мъчителна. Затова е твърде малко вероятно историята с кобрата да е истина.“

Според известните ни литературни източници, Клеопатра умира в края на август 30 г. пр. Хр. В началото на този съдбовен месец в ръцете ѝ издъхва Марк Антоний, пронизан от собствения си меч, след като научава фалшивата вест за самоубийството на съпругата си. Пленничка в двореца си в Александрия, дъщерята на Птоломей XII предпочита да се лиши от живота си, вместо да приеме залеза на фараонската си цивилизация и да се закълне в подчинение на Октавиан, превърнал се в 27 г. пр.Хр. в първия римски император под името Цезар Август.

Сбогуването с живота на Клеопатра станало в присъствието на двете ѝ прислужници Ирас и Шармион. След като отхвърля съществуването на змията убиец, британската изследователка стига до два възможни сценария за самоубийство:

„Могла е да използва нож, най-простия начин, или пък да използва извлечена предварително змийска отрова, но в никакъв не би прибегнела към жива змия“.

Биографията на царицата, която отказва да управлява римска провинция, крие още много неизвестни зони. Неуловима и измамна. Неустоима заради „безграничната сладост, когато говори“ и благостта и хармонията на гласа ѝ, както казва Плутарх. А Шекспир пише за нея, че възрастта не може да я кара да повехне и колкото пó засища, толкова повече глад буди тя. Холивуд пък използва Елизабет Тейлър за превъплъщението в Клеопатра като фаталната жена.

В търсене на гроба ѝ

Всъщност Клеопатра е била изключително интелигентна и образована в областта на естествените науки, философията, медицината и математиката. Полиглот, тя е първият член на династията на Птоломеите, който е говорил древния египетски език. Съдбата ѝ обаче потъва в неизвестност.

„Все още не знаем много неща за Клеопатра. Коя е била майка ѝ? Как е умряла Клеопатра? Къде е погребана? Какво точно се е случило в битката при Акциум? (бел. ред. – Морска битка, при която Октавиан побеждава Марк Антоний и Клеопатра) – изброява Тилдесли. – Дори не знаем как е изглеждала физически – добавя тя – и може би затова сме толкова запленени от нея.“

С планираното си самоубийство и все още неустановения си гроб, Клеопатра надвила римските завоеватели, които напразно се опитали да открият и заличат завинаги мястото на вечния ѝ покой. Неподчиняващ се и загадъчен като самата нея, възкачила се на трона едва на 18 години, гробът ѝ все още е непокътнат.

В търсене на погребението ѝ, доминиканката Катлин Мартинес, археоложка и адвокатка, от 2005 г. неуморно провежда разкопки в руините на Тапозирис Магна, на 45 километра на запад от Александрия. Археологическият обект пази зад стените си храм, посветен на Озирис, божеството на възкресяването и на съпругата му Изида, Великата богиня майка в египетската митология. Сухата местност с периметър от 5 километра, разкопавана още от военната експедиция на Наполеон Бонапарт от 1801 г., едва бе повдигнала завесата над тайните си преди идването на Мартинес.

„Намираме се в зона, която може да се откаже толкова интересна за династията на Птоломеите, колкото и Долината на царете – изтъква ръководителката на мисията в интервю пред Ел Мундо. – Много е възможно, последните фараони в историята, воювали срещу римляните, да са избрали сигурно и отдалечено място, за да не бъде нарушаван вечният им покой.“

През февруари екипът ѝ откри варовикова стела с надпис, издълбан само две години преди Розетския камък и идентичен на друг в храма на Изида на остров Филе в южната част на Египет:

„Това е най-важното откритие на нашата мисия. Досега се смяташе, че храмът в Тапозирис Магна, в който няма надписи, никога не е функционирал като такъв. Аз обаче винаги съм вярвала в обратното и затова търсех археологически доказателства. Стелата показва, че храмът е заемал много важно място в култа към Изида“.

Тилдисли има друга теория върху погребението на царицата, която съблазнила Юлий Цезар и родила Цезарион:

„Работата на археолога е много интересна и се надявам да направя впечатляващо откритие. Би било фантастично да открия гроба но Клеопатра. Но моята теза е че Клеопатра е била кремирана и после поставена в неизвестен гроб в Александрия“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90