СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Смъртта на Маколи Кълкин е измислица. Убиват го за втори път тази година

Новината е изфабрикувана от отегчен тийнейджър

Маколи Кълкин бе "убит" от отегчен тийнеджър в блога му. Новината обаче обиколи света. - Смъртта на Маколи Кълкин е измислица. Убиват го за втори път тази година

Маколи Кълкин бе "убит" от отегчен тийнеджър в блога му. Новината обаче обиколи света.

Чухте ли? Маколи Кълкин е мъртъв, за втори път тази година. Така е и с Лейди Гага, Ъшър, Джеки Чан и Крис Браун. Откъде знаем ли? От фейсбук.

Разбира се, нито един от тези хора всъщност не е мъртъв. Но всички те са били жертви на нещо доста примамливо, наречено „да измамим света, че еди-коя-си звезда е умряла“. Подобни „новини“ обикновено изтичат от малък, слабо известен сайт, и плъзват като вируси по целия свят, убеждавайки милиони, че любимият им артист е починал.

Разпространяването на неточни или напълно измислени истории в медиите тепърва започва да се разраства заради популярността на социалните медии. „Смъртта“ на Кълкин има шанс да се наложи единствено в туитър или фейсбук, които на пръв поглед предлагат най-добрите новини на деня за хората, които не си купуват вестници и не гледат телевизия.

Едно от най-силните качества на социални медии е способността им доставят бързо информацията. Така ние сме може би по-добре информирани за събитията по света, отколкото сме били преди създаването на туитър и фейсбук. Но би било добре да знаем, че „новината“, която четем, не е изфабрикувана от отегчен тийнейджър в блога му, както е станало в случая с Кълкин.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90