СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Смъртта на Робин Уилямс промени „Кралят на рибарите”

Той знаеше какво е да живееш с демони, тврърди режисьорът Тери Гилиъм

Измъчваният от собствените си демони Робин Уилямс в кадър от „Кралят на рибарите”. До него е Джеф Бриджис в ролята на Джак. - Смъртта на Робин Уилямс промени „Кралят на рибарите”

Измъчваният от собствените си демони Робин Уилямс в кадър от „Кралят на рибарите”. До него е Джеф Бриджис в ролята на Джак.

Режисьорът Тери Гилиъм, който засне през 1991 г. „Кралят на рибарите” с Робин Уилямс, заяви, че самоубийството на актьора е хвърлило нова светлина върху лентата. Гилиъм наскоро трябвало да изгледа по технически причини филма, който ще бъде преиздаден на Blu-ray, и открил съвсем различен смисъл в него.

Сцените, в които героят на Уилямс е преследван от Червения крал – мъчител, създаден от собственото му въображение, вече са придобили нов и много зловещ смисъл. „Нямаше нужда да го притискам, защото Робин вярваше, че това е истина. Той познаваше тъмната страна и знаеше какво е да живееш с демони”, каза Гилиъм пред „Холивуд рипортър“ и добави, че актьорът превърнал сцените от “сладки” в „мрачни”.

Режисьорът разказа, че било мъчително изживяване да изгледа отново „Кралят на рибарите”, защото там „Робин е жив и в прекрасна форма. Вижда се как действа с размах, както никой друг. От истерично смешен до маниак, от изключително мил до изтерзан. Той е всякакъв”.

Тери Гилиъм смята, че хората са реагирали забележително на новината за смъртта на Уилямс. „Холивуд може би беше малко циничен, защото напоследък филмите му нямаха успех, но останалият свят го обичаше. Робин беше уникален човек, хората го изпратиха с искрена любов”, казва 73-годишният режисьор.

Уилямс и Гилиъм работиха заедно не само по „Кралят на рибарите”. Актьорът участва и в „Приключенията на барон Мюнхаузен” (1988). Един от последно заснетите филми на Робин е Absolutely Anything и в него актьорите от „Монти Пайтън” участват като гласове на извънземни. Самоубилият се през август актьор пък озвучава куче. Смахнатата научно-фантастична комедия ще се завърти по кината от 15 февруари 2015 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90