Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Смъртта на Сталин“ е екстремистки филм, според руското Министерство на културата

Британската комедия унижава достойнството на руския (съветски) човек, твърдят юристи

Отляво-надясно: Василий Сталин (Рупърт Френд), Молотов (Майкъл Пейлин), Маленков (Джефри Тамбор), Хрушчов (Стив Бушеми) и Жуков (Джейсън Айзъкс) на един от постерите на филма „Смъртта на Сталин“. - „Смъртта на Сталин“ е екстремистки филм, според руското Министерство на културата

Отляво-надясно: Василий Сталин (Рупърт Френд), Молотов (Майкъл Пейлин), Маленков (Джефри Тамбор), Хрушчов (Стив Бушеми) и Жуков (Джейсън Айзъкс) на един от постерите на филма „Смъртта на Сталин“.

Юристи от Министерството на културата в Русия призоваха ръководителя на ведомството Владимир Медински да не разрешава разпространението в страната на британската комедия „Смъртта на Сталин“. Във филма те са открили признаци на екстремизъм, съобщава ТАСС.

„Филмът „Смъртта на Сталин“ цели възбуждането на ненавист и вражда, унижава достойнството на руския (съветски) човек и пропагандира непълноценността на човека по признак на негова социална и национална принадлежност, а това е екстремизъм“, обясняват юристите.

Авторите на писмото молят министъра да откаже издаването на удостоверение за разпространение на филма, чиято премиера е насрочена за 25 януари. Протестиращите са особено недоволни, че в комедията маршал Георги Жуков е представен като „войнстващ клоун“.

„Ние сме уверени, че този филм е създаден, за да изврати и очерни миналото на нашата страна, като представи 50-те години като период, предизвикал в живота на съветските хора само ужас и отвращение“, пише в обръщението.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

„Смъртта на Сталин“ разказва за първите дни след смъртта на генералния секретар на КПСС и ръководител на СССР. Във филма на режисьора Армандо Янучи участват Стив Бушеми, Тимъти Далтън, Олга Куриленко, Майкъл Пейлин и други.

В края на миналата седмица излезе открито писмо на киноразпространители, предизвикано от зачестилата практика държавата да отлага премиерите на касови американски заглавия, когато предстои по екраните да тръгне високобюджетен руски филм.

В текст, изпратен до редакцията на Лента.ру от Асоциацията на собствениците на киносалони, се твърди, че с промените на премиерните дати Министерството на културата нанася икономически щети на кината и дистрибуторите. Най-пресните примери са с филмите „Падингтън 2“ и „Лабиринт 3: Последният кандидат“, чиито премиери са пренасрочени за началото на февруари, въпреки че билетите вече са били в продажба.

„Не вие, г-н министър, развивате киноиндустрията, не вие правите успешните руски филми, а талантливите руски режисьори, актьори, сценаристи… Финансирането на кинопроизводството за сметка на средства от държавния бюджет не е ваша заслуга! Вие не се разпореждате с ваши лични пари, а с парите на данъкоплатците, тоест с нашите пари“, подчертават авторите на писмото и добавят, че „с действията си Медински вреди на развитието на руската киноиндустрия“.

Вижте още: СТАЛИН УМРЯ, ХА-ХА-ХА!

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах