Смъртта не е оправдание

Божидар Димитров (1945 - 2018) - Смъртта не е оправдание

Божидар Димитров (1945 - 2018)

За пореден път България се прекланя пред паметта на една, меко казано, спорна личност. Става дума за проф. Божидар Димитров. Бог да го прости и съболезнования на близките му! Но нека не забравяме какви приказки изприказва и какви срамни дела сътвори този човек, апропо бивш сътрудник на Държавна сигурност, също така бивш член на БСП, след което бивш член на ГЕРБ и още безброй много все халтурни и откровено чалгаджийски превъплъщения.

Преди година в webcafe.bg имаше статия за историческата чалга и патриотизма. Е, покойният проф. Димитров бе пионер на тази чалга.

Единствено в България смъртта реабилитира срамните дела на човек приживе. Достатъчно е само някой да почине, за да започнем да славословим по негов адрес: каква чудесна личност и какъв безпримерен герой е бил и как ще пребъде в историческата памет на българите вовеки. Пресните примери са с академик Светлин Русев и сега с проф. Божидар Димитров. Медиите го венцехвалят, приятелят му Вежди Рашидов рони крокодилски сълзи за него в национален ефир (а по-голям позор от това да те оплаква след кончината ти човек като Вежди Рашидов няма).

Припомням на медиите, които ридаят така неутешимо за проф. Димитров, едно негово неотдавнашно обръщение към техен колега от „Дневник“:

Америка за България

„Айде, опитвам се, ваш’та мама соросоидска, да ви хвана логиката.“

Припомням и мотивите към подписката от 2015 г., която беше инициирана за пенсионирането на професора:

„Настояваме Божидар Димитров (роден 1945 г.) да бъде пенсиониран от поста директор на НИМ. Този човек:

– Обижда научната общност с недоказани твърдения и небивалици;

Bookshop 300×250 2

– Обижда националното чувство с търгашеското си отношение към наследството, превръщано в бутафория за пред туристи;

– Обижда вярващите християни с езически измишльотини;

– Обижда публичния морал с гордостта си от това, че е бил сътрудник на Държавна сигурност, с конюнктурната смяна на политически убеждения, с грубиянското си поведение в медиите“.

Да уважаваме смъртта е задължително, да забравяме факти и да изопачаваме истината е престъпно.

Смъртта не е оправдание за никого. Достойните хора заслужават достойни думи след смъртта си. Недостойните заслужават откровена оценка и безпощадна обективност.


Рубриката „Вашият коментар“ дава възможност на читателите на „Площад Славейков“ да станат и автори в сайта. Вие, нашите гости, често коментирате под статиите ни във Фейсбук, но някои от текстовете заслужават отделна публикация. Затова ви каним сред нас! Очакваме вашите текстове, подписани с истинското ви име. Изпращайте своите материали, анализи, коментари или художествена литература на имейл mail@ploshtadslaveikov.com.

Bookshop 728×90