Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Смекчават забраната за ходенето на кино

Обещание за по-лека карантина в културата от Боил Банов към Асоциацията на българските киносалони

Снимка: „Синема сити“ - Смекчават забраната за ходенето на кино

Снимка: „Синема сити“

Превантивните мерки срещу разпространение на коронавируса в България могат да бъдат смекчени и да бъде възобновена нормалната културна дейност в страната, включително на киносалоните, при отминаване на опасността и при спазването на специални санитарно-хигиенни изисквания, препоръчани от Оперативния щаб. Това се казва във второ отворено писмо на Асоциация на българските киносалони, ден след като сдружението поиска оставката на министъра на културата Боил Банов заради предложението му за забрана на посещенията на културни прояви. Второто писмо е разпространено след среща на киноразпространителите и министъра, за оставка в него не се споменава.

Вижте още: ДО КОЛКО ДУШИ Е ЗАБРАНАТА ЗА СТРУПВАНЕ НА „МНОГО ХОРА“ НА ЗАКРИТО?

От асоциацията заявяват, че това е „безпрецедентна мярка в историята на кинопоказа в България“ и очакват в рамките на утрешния ден новите мерки да бъдат ясно оформени и представени, след което веднага ще бъдат приложени.

Малко по-рано през деня на извънредно заседание на Министерския съвет премиерът Бойко Борисов предложи нов подход към културната карантина – да се продават билети за кино и театър „през едно място“.

„Кабинетът на министър Банов се ангажира да съдейства за представянето и съгласуването на поставените от нас въпроси с Министерство на здравеопазването, а именно – в Заповедта на министъра на здравеопазването да бъде въведена изрична формулировка, че киносалоните следва да бъдат затворени, както и че изпълнението на тази заповед следва да се счита за форсмажорно обстоятелство, причинено от създалата се извънредна ситуация и в името на общата ни отговорност за опазването на живота издравето на нашите съграждани“, се казва във второто писмо.

От асоциацията искат да разсеят „внушението, че киносалоните са център на зараза или опасно място за здравето на зрителите“:

„Напротив, киносалоните в България са оборудвани с вентилационни системи, което е предпоставка за намаляване на риска от заболяване, сравнено с други места за масово събиране на хора“. 

Писмото е подписано от Божидар Илиев, председател на Управителния съвет на Асоциация на българските киносалони.

Отворено писмо на Асоциацията на българските киносалони

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg