Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Сменят етикетите в музеите в Ню Йорк, ако някоя творба е била заграбена от нацистите

Част от ново законодателство в подкрепа на семействата на загинали в Холокоста

Италиански полицай с картина на Никола Пусен, която нацистите са откраднали от еврейско семейство по време на Втората световна война и открита от италианската полиция чак през 2021 г. Снимка: Carabinieri Press Office - Сменят етикетите в музеите в Ню Йорк, ако някоя творба е била заграбена от нацистите

Италиански полицай с картина на Никола Пусен, която нацистите са откраднали от еврейско семейство по време на Втората световна война и открита от италианската полиция чак през 2021 г. Снимка: Carabinieri Press Office

Музеите в щата Ню Йорк ще работят по нови правила и вече ще трябва да отбелязват, ако творбите в колекцията им са попаднали в САЩ плячкосани по време на Втората световна война, съобщава Си Ен Ен. Промяната настъпва, след като миналата седмица влезе в сила нов закон, подписан от губернатора на щата Кати Хокъл.

Законът е част от пакет промени в американското законодателство в подкрепа на оцелелите от Холокоста и семействата им, става ясно от прессъобщение от Департамента по финансови услуги в Ню Йорк. По време на Втората световна война нацистите плячкосват хиляди произведения на изкуството от еврейските общности, но не само от тях, отбелязва Си Ен Ен. В бъдеще музеите трябва да разположат специални етикети или знаци, обозначаващи, ако в историята си творбата е преживяла подобна съдба.

Новият закон в щата предполага и промяна в обучителните програми на образователните институции на територията му, които имат за задача да обогатят с информация темите за Холокоста.

„Над 600 хил. картини са били заграбени от евреите по време на Втората световна война, обогатявайки нацисткия режим и ощетявайки еврейската култура – коментира Джак Клигер, директор на Музея за еврейско наследство в Ню Йорк. – В продължение на години голяма част от тези картини са били изложени в институции, но без да се признава техният произход. Тази законодателна промяна цели да поправи това и ще позволи на институциите в Ню Йорк да почетат онези, чиито животи са били погубени, а лични вещи – откраднати с цел печалба.“

Случаи с произведения, заграбени от и за нацисткия режим, продължават да са обект на съдебни спорове и в редки случаи наследниците успяват да си върнат загубеното. Междувременно самите музеи понякога проявяват инициативност – Музеят за модерно изкуство в Ню Йорк проведе специално проучване през 2000 г., за да установи кои произведения от фонда му са били откраднати, Музеят за еврейско наследство организира специални церемонии, за да отбележи справедливото връщане на творбите при наследниците на евреи.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg