Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Смешните претенции на една певица и един загорял сладкиш

Успехът и провалът обяснени на деца в седма книга от поредицата „Философски закуски”

Поредицата „Философски закуски” дава на малките читатели отговори на големите въпроси от ранна възраст. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Смешните претенции на една певица и един загорял сладкиш

Поредицата „Философски закуски” дава на малките читатели отговори на големите въпроси от ранна възраст. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Важните житейски въпроси трябва да получат отговорите си още в детството. В противен случай възрастният човек ще ги търси безуспешно и трудно ще промени нагласите си, а това ще го поставя пред изпитания цял живот.

Именно тази философия е залегнала в поредицата „Философски закуски” на издателство „Точица”, а сега на пазара излиза седмата книга от нея – „Успехът и провалът”. Книгата на Мишел Пюеш и Брижит Лабе задава нужните въпроси още в началото на жизнения път. Има ли всъщност недостатъци успехът? Може ли провалът да ни бъде приятел? Да ни научи на нещо ценно? Защо понякога се чувстваме зле, въпреки че според другите сме успели? И какво значи да се състезаваме със себе си?

След разговорите за насилието, любовта, същността, демокрацията, с новото томче от поредицата децата ще трябва да открият какви са истинските отношения между човека и успеха, как да преценяват възможностите и стремежите си, нужните жертви и компромиси. Написана забавно, но сериозна в опита си да отговори дори на незададени въпроси, „Успехът и провалът” съдържа истории за смешните претенции на една певица, доволната усмивка на последния колоездач от „Тур дьо Франс”, един загорял сладкиш, едно прохождащо момиченце. Всичко това, съпроводено с красивите рисунки на Жак Азам.

Брижит Лабе учи философия в Сорбоната заради една своя мечта: да предложи на децата книги, които да им помогнат да разсъждават по въпросите, които жужат в главите им. Професор Мишел Пюеш се впуска с нея в това приключение… и така се ражда серията „Философски закуски”, която днес има повече от 40 книги за насилието и ненасилието, за красотата, справедливостта, религиите, нормалното и ненормалното, любовта и приятелството, смеха и сълзите и какво ли още не. През 2019 г. френското Министерство на образованието номинира Брижит Лабе за кавалер на Ордена на почетния легион.

Мишел Пюеш е лектор в Сорбоната и автор на популярната книга по философия „La Philo en clair“. През годините към екипа се присъединява и неговият колега, доц. Пиер-Франсоа Дюпон-Бьорие.

Художникът Жак Азам живее и работи в Тулуза. Освен серията „Философски закуски” той илюстрира много от най-хубавите книги на издателство „Милан”, новините за деца на сайта „1jour1actu“ и различни детски книги. Носител е на наградата Prix Média Enfance Majuscule 2022.

Валентина Бояджиева, превела книгата, е една от най-изтъкнатите български преводачки от френски език. Тя е превеждала Ролан Барт, Ерик Еманюел-Шмит, Антоан дьо Сент-Екзюпери, Луи Перго, Цветан Тодоров и др., както и всички излизали на български книги от поредицата „Философски закуски”.

„Философията притежава способността да разтрива изтръпналата чувствителност към болка, а „Точица” са сред малкото български издателства, които показват отговорност и загриженост към изданията, читателите, обществото и света – тяхната поредица „Философски закуски” артикулира проблеми, от чието адекватно третиране, смятам, зависи добруването на всяка общност“, казва за поредицата Стефан Русинов, преводач и водещ на един от най-интересните подкасти за литература в българските медии:

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg