Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

„Смитсониън“ основава Музей за историята на американската жена

Идеята е да бъде изтъкнат приносът на жените, сериозно пренебрегнат в експозиции, паметници и учебници по история

Линда Картър като Жената чудо през 70-те. Близо половин век по-късно актрисата ще помогне за разказването на историите на десетки други жени. Снимка: IMDb - „Смитсониън“ основава Музей за историята на американската жена

Линда Картър като Жената чудо през 70-те. Близо половин век по-късно актрисата ще помогне за разказването на историите на десетки други жени. Снимка: IMDb

Музей за историята на американската жена основава във Вашингтон институтът „Смитсонинън“. По проекта ще работят знаменитости като тенисистката Били Джийн Кинг, актрисата и певица Линда Картър (въплътила Жената чудо в сериала от 1976 до 1979 г.), модната дизайнерка Тори Бърч, бившата министърка на търговията Пени Прицкер и др.

Музеят е получил одобрение от Конгреса през декември 2020 г. след дългогодишна кампания на комитет от инициатори и последователи. Ролята на Джийн Кинг, Картър и другите жени, привлечени от „Смитсониън“ в Борда на съветниците, е да помогнат за вземането на решение къде да бъде разположен музеят и да съберат средства за осъществяването на идеята. По закон при основаването на всеки нов музей Конгресът предлага половината сума за реализирането му, а останалите 50% идват от частни спомоществователи. Очаква се в следващите години да се организират кампании по набиране на благотворителни средства и най-вероятно ще става дума за стотици милиони, отбелязва „Арт Нюзпейпър“.

Колекцията на музея тепърва ще се събира.

„Имахме щастието да привлечем изключителна група хора, които ще помогнат да си представим, създадем и управляваме този нов музей. Институцията ще позволи на „Смитсониън“ да разшири обхвата на американската историята и да я обогати, като освети жизненоважните приноси на жените за нашата нация“, коментира Лони Бънч, директор на американския музей.

Независима комисия, назначена от Конгреса, за да изследва нуждата от подобен музей, установява в свой доклад от 2016 г., че жените са сериозно пренебрегнати в експозиции, паметници, учебници по история. Новата институция би помогнала за възвръщането на баланса.

„Разказана е само половината от историята на нацията ни“, заключава докладът от преди 5 години.

Междувременно през декември 2020 г. Конгресът е дал зелена светлина и за създаването на Национален музей на американските латиноси, отново под шапката на „Смитсониън“. През юни тази година станаха ясни и първите членове на Борда на съветниците на новата институция – сред тях са актрисите Ева Лонгория и София Вергара и музиканта Емилио Естефан.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Дребни работи

ДС