Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Смолянският театър: Спрете промените в културата, не ни предавайте

Призовават депутатите, излъчени от родопския град, да възпрепятстват преобразуването им в открита сцена

Трупата на Родопския драматичен театър очаква помощ от депутатите, избрани от Смолян. - Смолянският театър: Спрете промените в културата, не ни предавайте

Трупата на Родопския драматичен театър очаква помощ от депутатите, избрани от Смолян.

Промените в Закона за закрила и развитие на културата, готвени от Министерство на културата, целят „единствено и само унищожаването на извънстолични театри и превръщането им в арена за изява на популярни лица от екрана („мечки“)“, заявяват от трупата на Родопския драматичен театър в писмо до народните представители от Смолян. Според артистите готвеното преобразуване ще обрече целия смолянски регион на бездуховност.

Писмото, адресирано до Даниела Дариткова от ГЕРБ, Дора Янкова от БСП, Петър Кадиев от АБВ (зам.- председател в комисията за култура в Народното събрание) и Мустафа Карадайъ от ДПС. Бездействието от страна на депутатите артистите казват, че ще приема за „национално предателство“.

Пълният текст на писмото: 

„Родопският драматичен театър „Николай Хайтов”-Смолян отново е поставен пред опасността от закриване. След като беше преустановена дейността му в периода 2010- 2014 година, той беше „създаден” отново с Министерско постановление и веднага хвърлен на пазара без трупа, без администрация, без техническо оборудване и без нито един спектакъл. В резултат на това за две години театърът натрупа дефицит от 45 600 лв. и вече е в списъка на осемте застрашени културни института.

На 18.02.2016 година в интервю по БНТ зам.-министърът на културата Боил Банов заяви, че се подготвят изменения в Закона за закрила и развитие на културата, на базата на които ще се преобразуват застрашените културни институти в „открити сцени или държавни сцени – нещо, което още не е уточнено”.

Ние, колективът на Родопски драматичен театър „Николай Хайтов”, настояваме незабавно (в качеството си на народен представител на гр. Смолян) да направите всичко възможно да възпрепятствате промените в Закона за закрила и развитие на културата, които целят единствено и само унищожаването на извънстолични театри и превръщането им в арена за изява на популярни лица от екрана („мечки“), като с това целият смолянски регион ще бъде обречен на бездуховност.

Разчитаме на вашата активна гражданска позиция. В противен случай, Вашето бездействие не може да бъде квалифицирано по друг начин, освен като НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО.

От целия състав на Родопски драматичен театър „Н. Хайтов” – Смолян“

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90