Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Смях и убийства пред кулисите

Комедията „Злополучно криминале“ с премиера в Сатирата

Какво може да се обърка по време на едно представление? Е, практически всичко. Снимка: Елена Ненкова - Смях и убийства пред кулисите

Какво може да се обърка по време на едно представление? Е, практически всичко. Снимка: Елена Ненкова

Да се подготвим да не ни достига въздух от смях… Пиесата „Злополучно криминале“, с награда „Оливие“ за най-добра комедия през 2015 г., ще се играе и на българска сцена. Премиерата на спектакъла е на 7 март в Сатиричния театър, под режисурата на Пламен Марков.

Сценографията е на Мира Каланова, музикалната среда – на Мартин Каров, а сценичната акробатика – на Камен Иванов. На сцената излизат Йорданка Стефанова, Михаил Сървански, Пламен Великов, Богдан Казанджиев, Мартин Каров, Константин Икономов, Кирил Бояджиев, Стефан Щерев-Чечо, Димитър Живков, Полин Лалова, Тодор Близнаков, Явор Борисов.

Какво може да се обърка по време на едно представление? Е, практически всичко – от преждевременно вдигнатата завеса до типа и броя припадъци на единствената актриса. Непредвидено публиката на премиерата на „Мистериозно убийство в имението Хавършъм” в малък английски театър получава като бонус към криминалната интрига ала Агата Кристи несекваща поредица сценични гафове, които актьори и технически служби самоотвержено се опитват „да прикрият”.

А сега това очаква и зрителите на Сатирата – огромна доза смях покрай всички премеждия и шум пред кулисите, на които ще станат свидетели.

„Никога досега не бях чувал толкова силен и продължителен смях в театър“, казва Тим Уолкър от „Сънди Телеграф“.

„В един момент започна да не ми стига въздуха от смях“, добавя и Куентин Летс от „Дейли Мейл“.

Автори на пиесата са Хенри Луис, Джонатан Сейър и Хенри Шийлд. Но преди да бъдат връхлетени от успеха покрай „Злополучно криминале“ (с вече над 170 хиляди зрители само във Великобритания и приходи от близо 4 милиона паунда) те са продавачи в закусвални, бармани, служители в кол-центрове. Тогава правят и първата си програма, която представят в нощни заведения.

Днес публиката ги обожава и е свикнала да излиза с болки в стомаха след представления по техни пиеси. До това се стига най-вече заради „Убийство преди Коледа“ – първата им многоактна комедия, представена около Рождество Христово през 2012 г. в малък лондонски пъб. Следват множество редакции и разширени вариации, от които се ражда The Play that Goes Wrong, както е оригиналното заглавие на „Злополучно криминале“.

„Мълвата за комедията се разнесе от уста на уста – казва Шийлдс. – Осъзнавахме, че ако на хората тази вечер им е достатъчно смешно, те ще разкажат и на други хора. Това е предизвикателство – не може да се отпускаш нито за миг, в нито едно представление. Трябва да си отдаден 100%, да натиснеш газта докрай, за да спечелиш публиката.“

Ако се съди по успеха им на Острова, зрителите са вече спечелени. Сега остава да разберем дали „Злополучно криминале“ ще остане в сърцата и на българските театрални почитатели.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg