VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Смях с „добрата съпруга“ Жулиет Бинош на лятната Киномания

Филмът, събрал овации във Франция, ще открие и фестивала „Любовта е лудост“ във Варна (видео)

Във филма героинята на Жулиет Бинош (в средата) ръководи училище за домакини по времето, когато от съпругата се е очаквало  всячески да се подчинява на мъжа си. - Смях с „добрата съпруга“ Жулиет Бинош на лятната Киномания

Във филма героинята на Жулиет Бинош (в средата) ръководи училище за домакини по времето, когато от съпругата се е очаквало всячески да се подчинява на мъжа си.

Комедията „Как да бъдеш добра съпруга“ с участието на Жюлиет Бинош, която оглави боксофиса във Франция, ще има българска премиера на лятната Киномания. Прожекцията е на 7 август от 20 ч. на Платформа А6. Със същото заглавие ще бъде открит и Международният фестивал „Любовта е лудост“ във Варна на 21 август.

С характерен френски хумор и страст, филмът представя по забавен начин равенството между половете и свързаните с това предразсъдъци, които не са отшумели и днес, повече от 50 години след протестите от 1968 г., бележещи края на консерватизма в Париж.

„Как да бъдеш добра съпруга” разказва историята на Полет ван дер Бек и съпруга ѝ, които ръководят институт за домакини в Бьорш, Елзас. Тяхната мисия е да обучават млади момичета в това как да бъдат перфектните съпруги във времена, в които е прието жените да се подчиняват на съпрузите си. Когато мъжът ѝ внезапно умира, Полет поема нещата в свои ръце и установява, че училището е пред банкрут. Следват забавни ситуации, в които представата на домакинята за света се променя изцяло. На нейните перипетии зрителят се усмихва, но и започва да разбира колко проблеми могат да създадат стереотипите.

Режисьор на „Как да бъдеш добра съпруга” е Мартен Провос, който споделя, че вдъхновението и реализацията за филма идват от ежедневните случки, на които самият той става свидетел.

„Все още помня годините, когато майка ми прекарваше голяма част от времето си в кухнята, докато баща ми четеше вестник в хола и я чакаше да сервира вечерята. Това е общо взето картината от 60-те години. Жените все още не са имали права, мъжете са диктували правилата, а съпругите им е трябвало да се грижат за домакиството, за чистотата и за реда вкъщи”, казва Провос.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg