Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Снежина Петрова като Баба Илийца

Нов моноспектакъл на актрисата по разказа „Една българка“ на Вазов в Театър „Азарян“

Снежина Петрова в една от най-разпознаваемите си роли в последните години - на Медея. Снимка: Орлин Огнянов/НДК - Снежина Петрова като Баба Илийца

Снежина Петрова в една от най-разпознаваемите си роли в последните години - на Медея. Снимка: Орлин Огнянов/НДК

Образователно театрално представление, посветено на „Една българка“ на Иван Вазов, подготвя Снежина Петрова. Моноспектакълът ще представи актрисата първо в ролята на учителка по време на урок, посветен на разказа, а по-късно тя ще се превъплъти и в самата баба Илийца, героинята на Вазов.

„Една българка“ ще има премиера на 21, 27 и 28 октомври в Театър „Азарян“. Спектакълът на режисьорката Десислава Шпатова е насочен най-вече към най-младите зрители, които тепърва ще изучават произведението като част от обучителната си програма в училище. Идеята е на Петрова, вдъхновена от преживелиците на собствения си син с Вазовата творба. „Една българка“ е важен тематичен акцент в Националното външно оценяване след 7 клас.

Премиерата на моноспектакъла съвпада и със стогодишнината от смъртта на поета и писателя.

За да изпълни човешкия си дълг – да помогне на бунтовник от Ботевата чета, Баба Илийца рискувайки живота си и този на болното си внуче. Спектакълът има за цел да породи въпроси у зрителите, например възможно ли е постъпката на баба Илийца да стане норма, а не изключение; възможно ли е, докато учениците изучават един разказ, да придобиват знания в най-различни научни области и има ли бъдеще един подобен подход в съвременното образование. Разисква се темата за робството като личен избор, като вътрешно състояние.

„Театърът може да послужи като надграждащ образованието инструмент, който среща най-младата публика с алтернативни гледни точки, провокира диалог и подпомага усвояването на литературния материал през различни интерактивни медии, каквито са съвременните театрални и визуални форми“, коментира Снежина Петрова.

Сценарият на спектакъла е разработен от Шпатова съвместно със Снежина Петрова. Разказът е превърнат в свободен ритмизиран стих с традиционни мотиви, зад адаптацията му стои Петя Хайнрих. Зад образователния модул на моноспектакъла застава екип от експерти – проф. Албена Хранова, проф. Миглена Николчина, проф. Виолета Дечева, проф. Веселин Методиев, проф. Пламен Бочков, д-р Николета Пътова, д-р Георги Гочев, д-р Азиз Таш и д-р Румен Петров.

Предишният общ спектакъл на тандема Петрова-Шпатова – „Медея“, беляза голям успех и бе избран за културно събитие на 2019 година от читателите на „Площад Славейков“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg