Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Снимат документален филм за Йосиф Шамли

Касиел Ноа Ашер режисира проекта с участието на Владимир Карамазов, Диана Добрева, Юлиан Вергов и други негови колеги

Йосиф Шамли си отиде на 47 години през 2019 г.  Снимка: Личен архив - Снимат документален филм за Йосиф Шамли

Йосиф Шамли си отиде на 47 години през 2019 г. Снимка: Личен архив

Владимир Карамазов, Диана Добрева, Юлиан Вергов и други ще участват в пълнометражен документален филм, посветен на живота и кариерата на Йосиф Шамли. Негови колеги и приятели ще „реставрират“ миналото му, ще поговорят за възможното му настояще, ще мечтаят за бъдещето, в което е винаги на 47 години – актьорът си отиде през 2019 г.

Филмът „Йосиф Шамли. Сюжет за кратък разказ“ е по идея и режисура на Касиел Ноа Ашер и ще се осъществи с финансиране от Столична община. Пред камерата ще застанат още Ваня Щерева, Явор Гърдев, Владимир Пенев, Валентин Ганев и много други близки колеги, приятели и роднини на Шамли. Всеки един от тях ще разкаже за възходите и провалите, успехите и съмнението, надеждата и копнежите в битието на човек, избрал професията актьор. Чрез спомените, наблюденията и обичта си, участниците във филма ще съберат и сглобят като пъзел основния герой – Йосиф Шамли.

„Почти няма ден, в който да не се сещам за Йоско – разказва Касиел Ноа Ашер. – Разхождам се в стария еврейски квартал – и ей ти – на онзи балкон са цъфнали стотици мушката, а котката от ул. „Кирил и Методий“ №36 пак е родила 9 котенца. И къде с яд, къде с очакване, му викам: „Йосиферче, тук ли си? Виждаш ли ги тези чудеса? Наслади им се през моите очи!“. Неговите приятели ми споделят същите „изпитания“ на душата.“

Идеята на филма е да бъде „своеобразна, сърдечна терапия за всички нас – хората, които Йосиф обичаше“, пише още актрисата и режисьор във Фейсбук:

„За нас, на които Йосиф ни липсва. Защото Йосиф сме всички Ние“.

Снимките на филма са се провели през май, става ясно от кадри от проекта, публикувани в социалните мрежи. Снимка: Столица Култура/Фейсбук

„Йосиф Шамли. Сюжет за кратък разказ“ е подкрепен от Столична община и ще получи финансиране по последната сесия на Програма „Култура“.

„Столична община застана зад пореден ценен проект, посветен на ярък образ, оставил следа в културния ни живот – коментира Мирослав Боршош, зам.-кметът по културата на София. – Загубихме рано Йосиф Шамли, но неговото присъствие на театралната сцена и в киното остава живо в паметта на съвременниците му. Искаме да го запазим и за тези след нас. Точно това правят Касиел, екипът на филма и участниците в него – съхраняват паметта за един талантлив артист и светъл човек.“

Град София със своите популярни и екзотично-тайни места, които 47 години вдъхновяват за творчество и живот Йосиф Шамли, ще си подели главната роля с актьора в документалния филм. Главен оператор на проекта е Калоян Божилов, а музиката създава Гаро Ашикян.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах