СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Снимат филм по „Авиатор“ на Водолазкин

Сценаристи на екранизацията са прочутите братя Преснякови

Романът „Авиатор“ бе издаден на български език през 2020 г. от издателство „Лист“. Снимка: Площад Славейков - Снимат филм по „Авиатор“ на Водолазкин

Романът „Авиатор“ бе издаден на български език през 2020 г. от издателство „Лист“. Снимка: Площад Славейков

В Санкт Петербург започна работа по филма „Авиатор“ по едноименната книга на Евгений Водолазкин, съобщава „Росийская газета“. Засега имената на актьорите в главните роли и режисьора не се споменават.

Сценаристи на бъдещата кинопродукция са прочутият тандем драматурзи и сценаристи, братята Олег и Владимир Преснякови, работили с Никита Михалков и Кирил Серебренников, както и с ред други известни руски режисьори. Над сценария ще работи и самият Евгений Водолазкин, който първоначално не планираше да се включи в процеса на адаптация на текста за голям екран.

Причината да промени решението си е включването на братя Преснякови, посочва „Росийская газета“, цитирайки писателя:

„За един автор е трудно да се обърне към тема, която вече е превърнал в проза. Убеди ме общуването с братя Преснякови и увереността, че векторите ни съвпадат. В този роман има сложни места. Но и по принцип всяка проза „се съпротивлява“ на екранизацията. В такива случаи е важно да се намери ключът. „Авиатор“ има ясна сюжетна линия, която може да легне в основата на филма“.

Водолазкин твърди, че отделни елементи от екранизацията, които вече са планирани, напомнят на „Сталкер“ на Андрей Тарковски.

Според сценаристите Олег и Владимир Преснякови, работата по сценария ще приключи през септември 2021 г., когато започват и снимките.

„За нас най-вълнуваща в романа е атмосферата, която увлича героя в особен режим на живот, където на преден план излизат духовни задачи. Това става изискано просто – героят, който вече веднъж практически е умрял, получава възможност да изживее още един живот. При това не просто в друга историческа епоха, а в реалност, където всяка възможност да се мисли и чувства е свързана с механизма на паметта“, казват те.

Братя Преснякови са прочути по цял свят с пиесите си, от които най-поставяна е „Тероризъм“ (2003). У нас е играна „Да играеш жертвата“, спектакъл на режисьора Ивайло Христов. Романът им „Да убием съдията!“, излязъл 2005-а, е превеждан на няколко чужди езика.

Началото на „Авиатор“ е поставено още през 2019 г., но заради пандемията процесът е бил замразен. Очаква се филмът да излезе по кината през втората половина на 2022 г.

Романът „Авиатор“ бе издаден на български език през 2020 г. в превод на Здравка Петрова под знака на издателство „Лист“.

Вижте още: ДА СЕ СЪБУДИШ ОТ СТАЛИНИЗМА 60 Г. ПО-КЪСНО

Евгений Водолазкин е сред най-ярките имена на съвременната руска литература. Доктор е на филологическите науки, автор на научни статии, есета и изследвания, както и на романи и пиеси. Носител на наградите „Большая книга“, „Ясна поляна“, „Александър Солженицин“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg