Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Снимат филм по роман на Ходоровски, вдъхновен от „Дюн“

„Инкал“ дава началото на цял нов свят, познат сред феновете като „Ходоровселена“

Начинанието на Тайка Уайтити (на снимката) се ползва с одобрението на самия Ходоровски. Снимка: Humanoids Inc. - Снимат филм по роман на Ходоровски, вдъхновен от „Дюн“

Начинанието на Тайка Уайтити (на снимката) се ползва с одобрението на самия Ходоровски. Снимка: Humanoids Inc.

Нов космически епос се отправя към големия екран – режисьорът Тайка Уайтити („Джоджо Заека“, „Тор: Рагнарок“) ще работи по екранизацията на графичния роман „Инкал“ на Алехандро Ходоровски, съобщава „Дедлайн“.

Поредицата романи „Инкал“ (едноименният първи графичен роман дава името на цялата поредица) започва да излиза през 1980 г., скоро след като Ходоровски получава отказ да екранизира „Дюн“ на Франк Хърбърт. Воден от разочарованието си, режисьорът създава своя собствена междупланетарна история, като някои елементи са директно заимствани от вселената на „Дюн“.

Вижте още: КАК ХОДОРОВСКИ НЕ УСПЯВА ДА ЗАСНЕМЕ „ДЮН“

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Основния персонаж е частният детектив Джон Дифул, който случайно се натъква на инкал – мистериозен предмет с могъща сила, издирван от всички в галактиката. Докато Дифул се отдава на изучаване на ценния артефакт, той привлича група неудачници, с които се отправят на мисия да спасят планетата. Шансовете им са минимални и те го знаят, но пътешествието бавно се превръща в духовно изживяване и поражда разсъждения за дуалността и значението на живота и съществуването изобщо.

Графичните романи не са превеждани на български език, но мнозина читатели ги определят като най-добрия пример в жанра досега. И до днес заглавието е най-добре продаваният научно-фантастичен графичен роман в историята, изтъква „Дедлайн“. Читателите са пленени не само от историята, но и от илюстрациите на френския художник, познат с псевдонима си Mœbius. „Инкал“ дава началото на цял свят, познат сред феновете като „Ходоровселена“, част от нея са още комиксовите поредици „Метабарони“ и „Техносвещеници“ и очакванията са, че ако екранизацията на „Инкал“ има успех, спинофите му също ще стигнат до големия екран.

С нелекия проект се заема Тайка Уайтити, лично одобрен от Ходоровски. Това е първата адаптация на графичния роман.

„Представете си как се чувствам, че някой друг ще заснеме „Инкал“ – споделя Ходоровски във видеото, което обявява предстоящия филм на новозеландския режисьор. – Ако бях на 40 години, щях да съм бесен! Депресиран, сякаш някой е откраднал от мен. Тогава нямах мъдрост. Но днес съм на 92 години, не съм в състояние да се захвана с такъв епос.“

Освен като режисьор, Уайтити ще участва в адаптацията и като сценарист. Ще му партнират Джемейн Клемънт, двамата вече са работили по комедийния филм „Какво правим в сенките“, и Питър Уорън.

Проектът е за „Humanoids“, издателство за комиксови поредици и графични романи. Това е първа стъпка на компанията в киното. Студиото разпространител ще стане ясно на по-късен етап.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах