Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Снимат филм по версия за убийството на Кенеди от мафията за отмъщение

Сюжетът е създаден по разказите на чичото на сценариста, режисьор ще бъде Дейвид Мамет

Няколко от кадрите на Запрудер, показващи последните моменти на Дж. Ф. Кенеди. - Снимат филм по версия за убийството на Кенеди от мафията за отмъщение

Няколко от кадрите на Запрудер, показващи последните моменти на Дж. Ф. Кенеди.

Популярният драматург и режисьор Дейвид Мамет работи по „2 Days/1963“, драма за убийството на Джон Ф. Кенеди. Интересен е сценарият на продукцията – писан от Николас Челоци, той разказва за свой роднина, чикагския мафиот Сам Джанкана, който поръчал убийството на президента. Причината: отмъщение на мафиотските кръгове, след като Кенеди повежда битка срещу организираната престъпност, а те са му помогнали да влезе в Белия дом, пише „Дедлайн“.

Драмата ще представи версия на събитията, разиграли се 48 часа преди фаталният изстрел да улучи 35-ия президент на САЩ през ноември 1963 г. Част от информацията за сценария си Челоци черпи от самия извор – починалия си чичо Пепе, брат на Сам Джанкана. Според неговия разказ мафиотът и Кенеди имали уговорка, но след като Кенеди бил избран за президент, държавният глава не удържал на думата си и обявил война на организираната престъпност. Затова Джанкана поръчал убийството му.

Челоци ще бъде и в продуцентския екип на филма, а като консултант и изпълнителен продуцент е привлечена Бони Джанкана, дъщеря на Сам, който вече не е сред живите. Мамет е режисьор на филма. Работата по филма ще започне в края на годината в Лос Анджелис и на снимачна площадка в Далас.

Част от тази теория за убийството на Кенеди създава основата за „JFK“ на Оливър Стоун. Дейвид Мамет ще разкаже пълната версия, както и събития, които не са описвани досега.

Темата с убийството на Кенеди занимава Дейвид Мамет („Недосегаемите“) отдавна – преди десетина години той имал намерение да снима филм, разследващ противоречията около кадрите на Запрудер, както е известно единственото познато видео от последните минути на президента.

Написах сценарий на базата на видеото на Запрудер преди около 10 години, дори Кейт Бланшет бе ангажирана да участва – коментира Мамет. – Точно преди да започнем снимките, финансирането бе изтеглено. Един чудесен физик, Ричард Файнман, е казал, че великите открития не се случват, когато някой възкликне „Еврика, намерих го!“, а когато учените си кажат: „Хей, това е странно“. Вдъхнових се от кадрите на Запрудер с идеята, че няколко от кадрите липсват. Един от кадрите всъщност е бил редактиран. Защо е била нужна поправката, това е интересното. Не знам какво значи, но със сигурност означава нещо.“

Историята на Челоци е много интересна, продължава Мамет, защото вътрешната информация си личи отдалеч, той е присъствал на разговорите лично. Самият сценарист коментира пред „Дедлайн“, че още от дете живее с идеята, че семейството му е замесено в това историческо събитие.

„Сигурен съм за всичко – казва той. – Чичо ми Джо, който наричахме Пепе, той беше с Джанкана във въпросните два дни преди убийството. Обикновено чичо ми си имаше шофьор, но той бе в Далас и затова бе помолил Пепе да го разкарва. Историята, която разказвам, я научих от него. Когато дадох сценария и на Бони Джанкана, тя потвърди, че съм на 85% прав.

Организираната престъпност е вършела услуги на властта преди да се научи сама да си върши работата. Първоначално мафиотите са били наети като убийци, работили са за правителството. Чичо ми казваше, че правителството не може да съществува без организираната престъпност, толкова близко са работили заедно. Колкото до чичо ми, той е убедил три щата да гласуват за Кенеди.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах