Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Снимат филм за поета Руми, мистика от Коня

Ще руши стереотипите за мюсюлманите

Сценаристът на „Гладиатор“ Дейвид Франзони се надява да привлече за ролите на Руми и Шамс от Табриз Робърт Дауни Джуниър и Леонардо ди Каприо. Снимки: ЕПА/БГНЕС  - Снимат филм за поета Руми, мистика от Коня

Сценаристът на „Гладиатор“ Дейвид Франзони се надява да привлече за ролите на Руми и Шамс от Табриз Робърт Дауни Джуниър и Леонардо ди Каприо. Снимки: ЕПА/БГНЕС

Носителят на Оскар за „Гладиатор” Дейвид Франзони пише сценарий за персийския поет и учител от XIII век Джалал ад-Дин Мухаммад Руми. Франзони и Стивън Джоъл Браун, продуцент на филма, твърдят, че искат да оспорят стереотипното изобразяване на мюсюлманските герои в западното кино с разказ за живота на великия суфи учител, съобщава „Гардиън“.

„Той е като Шекспир – казва сценаристът Франзони. – Герой с изключителен талант и ценност за своето общество и народ, с незатихващо въздействие и днес. Такива хора винаги си струва да бъдат проучени.”

Продуцентите са надява да започнат снимките на филма през 2017 г. Франзони и Браун са били в Истанбул миналата седмица, за да се срещнат с екперти по Руми, посетили са и мавзолея на мистика в Коня.

„Това е много вълнуващ проект и очевидно предизвикателство – казва Франзони. – Има много причини да се заемем с него точно сега. Това е цял свят, за който си заслужава да се говори; Руми е широко популярен в САЩ. Филмът ще му даде лице и история.”

Духовните и мистични епоси на Руми – „Маснави“ и „Диван“ – са широко популярни сред най-добрата поезия в човешката история и са преведени на множество езици.

Руми

Джалал ад-Дин Мухаммад Руми е роден през 1270 г. в град Балх, Персия. Починал е през 1273 г. в Коня, Турция.

Суфи учителят е роден в Балх, Персия, днешен Афганистан. По време на монголското нашествие той преминава със семейството си през Багдад, Мека и Дамаск като бежанец, преди да се установи в град Коня (днес в Турция), където живее до смъртта си.

Срещата на Руми с енигматичния мистик Шамс от Табриз, за която се вярва, че се е случила през 1244 г., променя посоката на неговия живот. След мистериозното изчезване на Шамс, огорченият Руми написва по-голямата част от любовната поезия, с която днес е известен в Западния свят – стихове, които продължават да се преиздават и го превърнаха в най-продавания поет в Съединените щати.

Прочутите въртящи се дервиши са последователи на суфизма и на Руми. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Прочутите въртящи се дервиши са последователи на суфизма и на Руми. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Франзони и Браун признават, че биха искали Леонардо ди Каприо да играе Руми, а Робърт Дауни Джуниър да е в ролята на Шамс от Табриз, макар че според тях е твърде рано за избор на актори.

„В момента кастингът е само на ниво обсъждане”, казва Браун, изпълнителен директор Y Productions, и продуцент на други хитови заглавия като „Седем”, „Беглецът” и „Адвокат на дявола”.

Филмът ще бъде заснет от Y Productions и Es Film.

Вижте още: НАЙ-ЧЕТЕНИЯТ ПОЕТ НА АМЕРИКА

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах