Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Снимат незавършен филм на Орсън Уелс

В лентата има дръзки секссцени, нехарактерни за режисьора

Орсън Уелс прави едни от най-добрите холивудски филми, сред които „Гражданинът Кейн“ (1941). - Снимат незавършен филм на Орсън Уелс

Орсън Уелс прави едни от най-добрите холивудски филми, сред които „Гражданинът Кейн“ (1941).

Незавършеният филм на Орсън Уелс „От другата страна на вятъра“ (The other Side of the Wind) вероятно ще бъде излъчен следващата година след десетилетия юридически спорове. През 2015-а се навършват 100 години от рождението на големия американски режисьор (1915–1985).

Снимките на „От другата страна на вятъра“ продължават от 1970 до 1976 година. Филмът описва рожден ден на стар американски режисьор (в ролята Джон Хюстън), който не може да завърши последния си филм заради конфликти с новата генерация кинаджии, представена от Питър Богданович.

Първоначално оригиналните касети, около хиляда на брой, са били съхранявани от продуцентска компания във Франция. През 2012 г. новият им собственик Франсоаз Видхоф ги преотстъпва на „цената на един щрудел“ на германския продуцент Йенс Кьотнер Каул. За да завърши филма, той се свързва с други две продуцентски компании.

„Филмът е почти монтиран. Имаме режисьор – Орсън Уелс, сега ни е нужен само един монтажист. Водим преговори с няколко души“, обясни Йенс Кьотнер Каул, като подчерта, че лентата трябва да бъде завършена от европейски и американски талант. Според френския в. „Монд“ актьорът и режисьор Питър Богданович твърди, че Орсън Уелс лично го е натоварил да завърши филма.

Според германския продуцент филмът „ще промени представите“ за Орсън Уелс. Лентата включва дръзки секссцени, които противоречат на относително пуританския имидж на режисьора.

През февруари или март Йенс Кьотнер Каул смята да събере екипа в Лос Анджелис, за да бъде обсъдено завършването на лентата, така че тя да може да бъде показана през май, когато се навършват 100 години от рождението на Орсън Уелс. Макар и все още неокончателен, бюджетът на проекта е от 4 до 5 милиона долара.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС