Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Снимат сериал за битката на жените да гласуват

Романът „Часът на жената“, наречен от критиката „златна мина“, ще бъде продуциран от Стивън Спилбърг и Хилари Клинтън

Движението на суфражетките от края на XIX и XX век се бори за правото на жените да гласуват и против дискриминацията им в политическия и икономическия живот. - Снимат сериал за битката на жените да гласуват

Движението на суфражетките от края на XIX и XX век се бори за правото на жените да гласуват и против дискриминацията им в политическия и икономическия живот.

Хилари Клинтън и Стивън Спилбърг ще работят заедно по адаптацията на добре приетата от критиката книга на Илейн Уайс „The Woman’s Hour: The Great Fight to Win the Vote“ (Часът на жената: Голямата битка за спечелването на гласа). Романът, издаден през март в САЩ, ще бъде превърнат в телевизионен сериал, пише „Гардиън“.

Книгата на Уайс разказва как протичат вътрешните борби за ратифицирането на 19-ата поправка в американския закон, кръвопролитните неразбирателства за осигуряване на правото на глас на жените и расизма, възпрепятствал суфражетното движение по пътя към равенството с мъжете изибратели.

Правата за романа „Часът на жената“, наречен „златна мина“ от „Ню Йорк Таймс“, се очакваше да бъдат закупени от телевизии и стрийминг платформи за реализация на малкия екран. Все още няма информация кой ще пише сценария на проекта – различни източници посочват, че г-жа Клинтън силно се интересува от  избора на подходящ човек.

„В сърцето на демокрацията лежи урната за гласуване и незабравимата книга на Илейн Уайс разказва историята на жените лидери, които – в лицето на процъфтяваща икономика, расистка и политическа опозиция – се борят и печелят правото на американската жена да гласува“, кометира Клинтън.

Няколко издания отбелязват, че решението на бившия държавен секретар да продуцира телевизионни серии е в отговор на сделката, която семейство Обама сключиха с „Нетфликс“.

„Въодушевена съм да работя с Илейн, Стивън и всички в „Амблин телевижън“ [продуцентската къща на Спилбърг – бел. ред.], за да вдъхнем живот на този важен за публиката навсякъде проект“, допълва още Клинтън.

Бившият президент Бил Клинтън също работи по проект за малкия екран заедно с „Шоутайм“ по екранизацията на романа си с Джеймс Патерсън „Президентът липсва“ (The President is Missing).

Вижте още: БИЛ КЛИНТЪН НАПИСА ТРИЛЪР С ДЖЕЙМС ПАТЕРСЪН

Последният завършен проект на Спилбърг е „Играч първи, приготви се“, а следващата му продукция е римейк на легендарния мюзикъл „Уестсайдска история“. Режисьорът работи и по петия филм от поредицата за Индиана Джоунс, но той ще бъде отложен поне с година заради забавяне по работата със сценария.

Вижте още: СПИЛБЪРГ СНИМА „УЕСТСАЙДСКА ИСТОРИЯ“ ПРЕДИ „ИНДИАНА ДЖОУНС“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg