VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Отнел живота на 77 души, герой на сериал

Близките на жертвите са против

Убиецът Андерш Брайвик е осъден на 21 години затвор. - Отнел живота на 77 души, герой на сериал

Убиецът Андерш Брайвик е осъден на 21 години затвор.

Норвежката корпорация NRK започва снимките на сериал за крайнодесния екстремист Андерш Брайвик, който на 22 юли 2011 г. взриви бомба в Осло, след което атакува младежки лагер на остров Ютьоя, като отне живота на общо 77 души. Със сценария и режисурата са се заели Сара Юнсен и Пол Шлетауне. Премиерата дата на сериала засега не е обявена.

Шлетауне разказа, че в основата на сюжета няма да са терористичният акт и убийствата, а съвместната работа на полицията, докторите и журналистите. „Със Сара ще се опитаме да нарисуваме портрета на Норвегия“, допълни режисьорът. Продуцентите нямат за цел да пресъздадат събитията с максимална достоверност. В сериала ще има и художествена измислица.

Идеята за тв поредицата предизвика бурни реакции в обществото. Председателят на Националния съюз на роднините на жертвите от 22 юли Тронд Хенри Блатман, който е баща на едно от загиналите деца на о-в Ютьоя, се обяви категорично срещу сериала. „В тези събития има твърде много драма и пресъздаването им ще нарани дълбоко близките на загиналите“, заяви Блатман.

На 22 юли 2011 г. Андерш Брайвик взриви бомба в правителствения квартал на столицата Осло, в резултат на което загинаха 8 души. Същия ден той разстреля много от обитателите и гостите на младежкия лагер остров Ютьоя. Там той отне живота на 69 човека, повечето от които деца.

На публичен съдебен процес Брайвик заяви, че деянията му били „жестоки, но необходими“, за да предпазят Норвегия от мултикултурализма и ислямизацията. Той беше осъден на 21 години затвор, като наказанието му може да бъде продължавано и да стане доживотно, ако се прецени, че той е опасен за обществото.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg