Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Снимка с Юки“ с награда „Златен витяз” в Русия

Руските медии наричат Лъчезар Аврамов „българо-японски режисьор”

Кики Сугино и Руши Видинлиев в „Снимка с Юки“ - „Снимка с Юки“ с награда „Златен витяз” в Русия

Кики Сугино и Руши Видинлиев в „Снимка с Юки“

„Снимка с Юки”, съвместна кинопродукция на България и Япония с режисьор Лъчезар Аврамов, спечели наградата за дебют на Фестивала за славянско изкуство „Златен витяз”. Провеждан ежегодно, фестивалът се смята за един от най-важните руски форуми за съвременно изкуство във всички направления.

ХХІХ-ото издание на раздела за кино бе проведено от 6 до 15 септември в Севастопол. Участваха 200 творби от 21 страни. Тази година фестивалът беше посветен на 75-годишнината от края на Втората световна война. Българският филм „Снимка с Юки“ взе награда в категорията „Дебют и студентски филми”.

Вижте още: ФИЛМЪТ Е БЪЛГАРСКИ И Е МНОГО ХУБАВ

Руските медии, които съобщават резултатите, наричат Лъчезар Аврамов „българо-японски режисьор” заради факта, че филмът е копродукция. Сценарият на филма, дело на Димитър Стоянович, е по разказ на писателя Мирослав Пенков за трудните отношения в семейство канадски емигранти – българин и японка, попаднали в ромска общност в наше село. В главните роли са Руши Видинлиев и японската актриса Кики Сугино. В една от второстепенните роли се изявява и актьорът Димитър Маринов, който работи в Америка.

Голямата награда за художествен филм е присъдена на „Крал Петър І” – сръбска продукция с режисьор Петър Ристовски. Документалният „Отменилият войната” на Николай Бурляев от Русия стана първи в своята категория.

Фестивалът „Златен витяз” се провежда под егидата на Владимир Путин и руския патриарх Кирил. Това е една от любимите прояви на руския режисьор Никита Михалков.

Лъчезар Аврамов е добре познат на българската публика от множество документални филми, създадени в сътрудничество с Димитър Стоянович. Той е и главният режисьор на телевизионните кампании на БНТ -„Великите българи“ и „Голямото четене“. През 2007 г. снима късометражния игрален филм „Преследвачът“. Пълнометражният му дебют е „Снимка с Юки“, който взе наградата за най-добър филм на фестивала „Ibizacinefest“ в Ибиса.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg