„Снимка с Юки“ с награда „Златен витяз” в Русия

Руските медии наричат Лъчезар Аврамов „българо-японски режисьор”

Кики Сугино и Руши Видинлиев в „Снимка с Юки“ - „Снимка с Юки“ с награда „Златен витяз” в Русия

Кики Сугино и Руши Видинлиев в „Снимка с Юки“

„Снимка с Юки”, съвместна кинопродукция на България и Япония с режисьор Лъчезар Аврамов, спечели наградата за дебют на Фестивала за славянско изкуство „Златен витяз”. Провеждан ежегодно, фестивалът се смята за един от най-важните руски форуми за съвременно изкуство във всички направления.

ХХІХ-ото издание на раздела за кино бе проведено от 6 до 15 септември в Севастопол. Участваха 200 творби от 21 страни. Тази година фестивалът беше посветен на 75-годишнината от края на Втората световна война. Българският филм „Снимка с Юки“ взе награда в категорията „Дебют и студентски филми”.

Вижте още: ФИЛМЪТ Е БЪЛГАРСКИ И Е МНОГО ХУБАВ

Руските медии, които съобщават резултатите, наричат Лъчезар Аврамов „българо-японски режисьор” заради факта, че филмът е копродукция. Сценарият на филма, дело на Димитър Стоянович, е по разказ на писателя Мирослав Пенков за трудните отношения в семейство канадски емигранти – българин и японка, попаднали в ромска общност в наше село. В главните роли са Руши Видинлиев и японската актриса Кики Сугино. В една от второстепенните роли се изявява и актьорът Димитър Маринов, който работи в Америка.

Америка за България

Голямата награда за художествен филм е присъдена на „Крал Петър І” – сръбска продукция с режисьор Петър Ристовски. Документалният „Отменилият войната” на Николай Бурляев от Русия стана първи в своята категория.

Фестивалът „Златен витяз” се провежда под егидата на Владимир Путин и руския патриарх Кирил. Това е една от любимите прояви на руския режисьор Никита Михалков.

Лъчезар Аврамов е добре познат на българската публика от множество документални филми, създадени в сътрудничество с Димитър Стоянович. Той е и главният режисьор на телевизионните кампании на БНТ -„Великите българи“ и „Голямото четене“. През 2007 г. снима късометражния игрален филм „Преследвачът“. Пълнометражният му дебют е „Снимка с Юки“, който взе наградата за най-добър филм на фестивала „Ibizacinefest“ в Ибиса.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах