Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Снимката, довела един голям цигулар в България

На 13 Вадим Репин свири за пръв път у нас. Сега, 34 години по-късно, той ще открие юбилейния 90-и сезон на Софийска филхармония

Първият концерт на Вадим Репин у нас е през 1984 г.  в зала „България“. Снимка: Василка Балевска/Софийска филхармония - Снимката, довела един голям цигулар в България

Първият концерт на Вадим Репин у нас е през 1984 г. в зала „България“. Снимка: Василка Балевска/Софийска филхармония

„Не, много е трудно. Евентуално може да се намери някаква възможност за следващите седем години, но не сега.“

Когато чува тези думи от агента на големия цигулар Вадим Репин, идеята на Найден Тодоров за официалното откриване на 90-ия юбилеен сезон на Софийската филхармония с участието на прочутия руски музикант пропада.

Директорът на Филхармонията е почитател на Репин от началото на кариерата си, следи развитието на сцената и на неговата съпруга – примата на Болшой театър Светлана Захарова. Знае и че един от първите концерти на Репин е бил у нас – на 13 години той свири в зала „България“ (започва да свири на пет). Оказва се, че в архива на Софийската филхармония се пази кадър от това събитие, заснет от дългогодишния фотограф на институцията Василка Балевска. И след отказа, който получава, Тодоров решава да изпрати тази снимка.

Ден по-късно агентът на музиканта се свързва с диригента и приема поканата. Така на 27 септември българската публика ще чуе виртуоза в изпълнение на Концерт за цигулка и оркестър No 1 от Дмитрий Шостакович. Във втората част ще прозвучи Симфония No 9 „Из Новия свят“ на Антонин Дворжак.

Снимката на малкия Вадим ще бъде представена в изложба с кадри от архива на Василка Балевска във фоайетата на зала „България“ – откриването е в деня на концерта на Репин.

Юбилеят на Филхармонията ще бъде почетен и с още една експозиция, но на открито – „90 години Софийска филхармония – 80 години зала „България“. Архивни кадри ще покажат някои от най-силните моменти от историята на Филхармонията, с големите имена, излизали на сцената. Експозицията ще бъде разположена в парка пред НДК, на ъгъла на улиците „Патриарх Евтимий“ и „Ангел Кънчев“. Откриването на изложбата ще бъде на 25 септември от 10 ч. и може да бъде разгледана до края на октомври.

Архивни записи с изпълнения на 12-годишния Вадим Репин: 

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90