Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Снимката с горящия елен е фалшива, но Сибир наистина гори

Пожарът е обхванал над 3 милиона хектара гори в източната част на Русия

Ще срещнете тази снимка в статии за пожари в Португалия, Бразилия, Турция и други страни, както и в реклами на ловна видео игра (без пламъците в рогата). - Снимката с горящия елен е фалшива, но Сибир наистина гори

Ще срещнете тази снимка в статии за пожари в Португалия, Бразилия, Турция и други страни, както и в реклами на ловна видео игра (без пламъците в рогата).

Гори ли Сибир? Да, и още как. Истинска ли е потресаващата снимка на елен с пламтящи рога, която се появява в руските и световни медии? Не. Пламъците в рогата очевидно са добавени с помощта на „Фотошоп“ – още повече, че същата снимка съществува и във вариант без огъня в нея.

Но драматичното ѝ послание е причина често да я виждаме като илюстрация в най-различни текстове за опасностите от глобалното затопляне и опазването на околната среда. Освен това е без авторски права и може да бъде публикувана безплатно. Ще я срещнете и в статии за пожари в Португалия, Бразилия, Турция и други страни, както и в реклами на ловна видео игра (без пламъците в рогата).

Можете да си я свалите и в различни резолюции от сайтове за уолпейпъри, където има и други изображения на компютърно запалени елени и кошути. Това обаче не означава, че вече хиляди животни от най-различни видове не са изгорели в сибирските пожари, а още много, които са се спасили от пламъците, ще успеят да преживеят унищожаването на местообиталищата им.

По официални данни в последния ден на юли огънят бе обхванал над 3 милиона хектара гори в източната част на Русия, а през този пролетно-летен сезон досега са изгорели 11 милиона хектара. В гасенето освен 10 хил. души, 2800 машини, 70 самолета и хеликоптери, се е включила и военната авиация, както и 40 шамани от Бурятия, Забайкалието и Иркутска област. Днес, 4 август, те ще се съберат на байкалския остров Олхон и ще извършат обреди, с които се надяват да докарат дъждове над горящата тайга, съобщава ТАСС. Но за целта се нуждаят от точните координати на пожарите.

Фантастико

Според специалистите са се случвали и по-лоши години, но до есента изглежда всички рекорди ще паднат – дотогава в Русия ще изгорят територии с размерите на Португалия (92 хил. кв. км).

Спътникова снимка показва района на пожарите в Якутия. Снимка: Роскосмос

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах