VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Снимката с горящия елен е фалшива, но Сибир наистина гори

Пожарът е обхванал над 3 милиона хектара гори в източната част на Русия

Ще срещнете тази снимка в статии за пожари в Португалия, Бразилия, Турция и други страни, както и в реклами на ловна видео игра (без пламъците в рогата). - Снимката с горящия елен е фалшива, но Сибир наистина гори

Ще срещнете тази снимка в статии за пожари в Португалия, Бразилия, Турция и други страни, както и в реклами на ловна видео игра (без пламъците в рогата).

Гори ли Сибир? Да, и още как. Истинска ли е потресаващата снимка на елен с пламтящи рога, която се появява в руските и световни медии? Не. Пламъците в рогата очевидно са добавени с помощта на „Фотошоп“ – още повече, че същата снимка съществува и във вариант без огъня в нея.

Но драматичното ѝ послание е причина често да я виждаме като илюстрация в най-различни текстове за опасностите от глобалното затопляне и опазването на околната среда. Освен това е без авторски права и може да бъде публикувана безплатно. Ще я срещнете и в статии за пожари в Португалия, Бразилия, Турция и други страни, както и в реклами на ловна видео игра (без пламъците в рогата).

Можете да си я свалите и в различни резолюции от сайтове за уолпейпъри, където има и други изображения на компютърно запалени елени и кошути. Това обаче не означава, че вече хиляди животни от най-различни видове не са изгорели в сибирските пожари, а още много, които са се спасили от пламъците, ще успеят да преживеят унищожаването на местообиталищата им.

По официални данни в последния ден на юли огънят бе обхванал над 3 милиона хектара гори в източната част на Русия, а през този пролетно-летен сезон досега са изгорели 11 милиона хектара. В гасенето освен 10 хил. души, 2800 машини, 70 самолета и хеликоптери, се е включила и военната авиация, както и 40 шамани от Бурятия, Забайкалието и Иркутска област. Днес, 4 август, те ще се съберат на байкалския остров Олхон и ще извършат обреди, с които се надяват да докарат дъждове над горящата тайга, съобщава ТАСС. Но за целта се нуждаят от точните координати на пожарите.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Според специалистите са се случвали и по-лоши години, но до есента изглежда всички рекорди ще паднат – дотогава в Русия ще изгорят територии с размерите на Португалия (92 хил. кв. км).

Спътникова снимка показва района на пожарите в Якутия. Снимка: Роскосмос

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg