Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Собственик на чалга дискотеки ще организира джаз фестивала в Банско?

Община Банско е подала иск за запазване на марката на Международния джаз фестивал в ущърб на наследниците на д-р Емил Илиев, който почина от Ковид

Британската рокгрупа „Мънго Джери“ на сцената на джазфеста в Банско през 2015 г. Снимка: Емил Л. Георгиев - Собственик на чалга дискотеки ще организира джаз фестивала в Банско?

Британската рокгрупа „Мънго Джери“ на сцената на джазфеста в Банско през 2015 г. Снимка: Емил Л. Георгиев

Община Банско се опитва да си присвои Международния джаз фестивал, създаден и организиран неизменно в продължение на 23 години от д-р Емил Илиев, който почина през ноември, разказа пред „Площад Славейков“ д-р Татяна Илиева, вдовицата на д-р Илиев.

Джаз събитието, което се провежда всяка година през лятото в южния планински курорт, е едно от най-значимите джаз събития у нас и с международен авторитет. Амбицията на неговия създател била да го превърне в конкурент на джаз фестивала в Монтрьо. Благодарение на личните усилия на д-р Емил Илиев и неговия екип на сцената в Банско са излизали едни от най-големите световни имена в джаза. Проявата е организирана с минимален бюджет от 150 хил. лв, докато фестивалът в Монтрьо има бюджет от 15 милиона, уточни д-р Илиева.

След смъртта на д-р Илиев от Ковид-19 през ноември 2020 г. фестивалът, организиран от едноличната му фирма, остава отговорност и наследство на съпругата и децата му. Но в началото на 2021 г. д-р Татяна Илиева научава, че кметът на Банско Иван Кадев, бивш служител на МВР и директор на ДАНС-Благоевград, е подал иск в Патентното ведомство, с който се опитва да запази марката „Международен джаз фестивал Банско“ като собственост на община Банско. Тази стъпка той предприема, без да уведоми наследниците на д-р Илиев. Впоследствие обяснява пред семейството решението си с факта, че общината е била редовен основен спонсор на фестивала през последните 12 години и той се провежда на нейна територия. По думите на д-р Илиева, ако тези аргументи бяха основателни, то и другите постоянни спонсори на фестивала – банка, мобилен оператор, застрахователно дружество – също биха имали основание да поискат права върху името му.

„На 28 януари на среща с кмета Иван Кадев и председателя на общинския съвет Димитър Русков в София ми бе заявено, че съвместната ни работа продължава, но те биха искали като съорганизатор да се включи фирма, която им е близка и на която се доверяват“, разказва д-р Илиева.

Месец по-късно става ясно и коя е фирмата – „Мулти-5“ на Александър Веселинов, собственик на две чалга дискотеки на територията на Банско. Доктор Илиева цитира думите му от срещата, на която двамата се запознават:

„Вижте, аз от джаз нищо не разбирам. Не обичам изобщо джаз. Не мога да организирам такова грандиозно мероприятие, но ще се науча. Ще направя фестивала“.

Част от бизнеса на Александър Веселинов е организиране на концерти на попфолк изпълнители на стадиона в Банско.

На една от срещите между д-р Илиева и ръководството на общината става ясно, че предложението на кмета предвижда да се създаде организационен комитет за фестивала, на който наследницата на д-р Емил Илиев да е само почетен председател. За председател на комитета е посочен кметът Иван Кадев, а сред членовете са председателят на общинския съвет, библиотекарката на кметството, Александър Веселинов и собственикът на хотел „Регнум“ Бурхат Немутлу, който по думите на кмета „щял да помага с леглата“, твърди д-р Илиева, като напомня, че нейният съпруг е работел с 30 хотела в града за организацията на международното събитие.

Кметът отказва да работи с екипа, предложен от досегашните организатори – фирмата „БГ саунд стейдж“, въпреки че тя има впечатляващо портфолио – организирали са гастроли в България на Националния балет на Испания, Монсерат Кабайе, Мариза, Патрисия Каас, „Буена Виста Соушъл Клъб“, Лиса Стенсфийлд, Силви Вартан, „Нувел Ваг“ и много други световни звезди.

Засега не е ясно как ще протече по-нататъшната подготовка на фестивала за 24-ото му издание през август тази година и дали изобщо ще има джаз фестивал в града. Предложението на общината да създаде фондация на името на д-р Илиев е категорично отхвърлено от д-р Татяна Илиева с простичко обяснение – такъв опит вече е правен, д-р Илиев е създал фондация за тази цел, но с нея се работи по-трудно. Като опит да се реваншират за хода с патента, от общината предлагат да връчат посмъртно титлата „почетен гражданин на Банско“ на д-р Емил Илиев. Както уточнява съпругата му обаче, това вече се е случило на 25 септември 2007 г. Оказва се, че в кметството в Банско нямат представа кои са почетните граждани на града, коментира тя.

Д-р Татяна Илиева нарича действията на община Банско „кражба на интелектуална собственост”. Тя е категорична, че правата върху фестивала са собственост на наследниците на неговия създател. Вече е заведен насрещен иск за патентоване на марката, предстои съдът да реши на кого принадлежи тя.

Съпругата на д-р Илиев е предложила на кмета компромисен вариант – тя да организира тазгодишния фестивал, първият след смъртта на д-р Илиев, в негова памет, а от догодина да се търсят някакви компромиси, за да може Международният джазфестивал в Банско да продължи да съществува.

„Ако на нашето семейство му се отнеме правото да организира фестивала по начина, по който е организиран до момента, ако искат да ни притиснат с фондации, организационни комитети и подобни сдружения и кметът продължава да настоява, че сам ще организира фестивала, ще обявя официално пред всички граждани, фенове на джаза и международните партньори, че ерата на д-р Илиев в Банско приключи с 23-ото издание на джаз фестивала през 2020 г. Ще настоявам новият фестивал в Банско да не се асоциира с фестивала на д-р Илиев и да започне летоброенето си като първо издание. Пожелавам им успех“, категорична е д-р Татяна Илиева.

Тя предложи на първо място общината да изпрати до президента писмо с предложение д-р Емил Илиев посмъртно да бъде награден с орден „Стара планина“ за изключителни заслуги към българската култура.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90