VivaPay

Собственикът на сървъра на „Читанка“ осъди България в Страсбург

Лазар Пендов ще получи 7000 евро за нарушено право на собственост

Българските издатели от години негодуват срещу „Читанка“, където се предлагат безплатно произведения с неуредени авторски права и без да се отчита трудът на преводачите. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Собственикът на сървъра на „Читанка“ осъди България в Страсбург

Българските издатели от години негодуват срещу „Читанка“, където се предлагат безплатно произведения с неуредени авторски права и без да се отчита трудът на преводачите. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Собственикът на сървъра, където се съхраняват данните от виртуалната библиотека „Читанка“, осъди България в Страсбург за незаконното изземване на техниката, съобщи юридическият сайт „Де факто“.

Присъдата е за „за нарушено право на собственост и на свободата на словото, гарантирани от Европейската конвенция по правата на човека”. Държавата трябва да плати на Лазар Пендов, администратор и собственик на сървъра, 5 200 евро обезщетение за неимуществени вреди и 1 800 евро за разноски.

Дeлoтo „Πeндoв cpeщy Бългapия“ e oт 2011 г. A пoвoдът зa жaлбaтa e aĸция нa ГДБOΠ oт ĸpaя нa юни 2010 г. зa бopбa cpeщy „интeлeĸтyaлнoтo пиpaтcтвo“, пpи ĸoятo cъpвъpът нa „Читанка“ e иззeт, oбpaзyвaнo e и дeлo пo чл. 172a oт Haĸaзaтeлния ĸoдeĸc зa paзпpocтpaнeниe нa oбeĸти нa aвтopcĸo пpaвo бeз paзpeшeниe. Cлeд aĸциятa нa aнтимaфиoтитe виpтyaлнaтa библиoтeĸa cпиpa oт 21 юни дo 2 юли 2010 г., припомня „Де факто“.

Сървърът е бил върнат през 2011 г., без да се използва за наказателно разследване. На него са се съхранявали данните и на други сайтове, на които Лазар Пендов е бил администратор.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg