Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Собственикът на Царските конюшни: Пожарът не е в наша сграда

Силно притеснени сме и ще съдействаме на разследващите органи, пише в съобщение до медиите Янко Иванов

Една от сградите в парцела, след като бе загасен огънят. Снимка: БГНЕС - Собственикът на Царските конюшни: Пожарът не е в наша сграда

Една от сградите в парцела, след като бе загасен огънят. Снимка: БГНЕС

„Опожарената сграда не е собственост на „Евротрансбилд” ЕООД, а е друга сграда в същото каре“, твърди в писмо до медиите Янко Иванов, бивш управител на КТБ, собственик на голяма част от имота „Царските конюшни“. Знаковият комплекс в центъра на София, използван по времето на княз Фердинанд за конюшни, пламна рано тази сутрин. По думите на Иванов, неговата част не е засегната от пожара.

„Целият обект, познат в публичното пространство като „Царските конюшни”, е съвкупност от над 20 отделни сгради на различни собственици – държавни и частни. „Евротрансбилд“ ЕООД, управлявано от Янко Иванов, е собственик на терена и съсобственик заедно с Националната художествена академия на една от всичките сгради, която не е засегната от пожара през изминалата нощ. Сградата, на която „Евротрансбилд“ е съсобственик се намира на административен адрес бул „Васил Левски“ 108, а засегната от пожара сграда се намира на ъгъла между ул „Врабча“ и ул. „Панайот Волов“, пише в съобщението си Иванов.

Янко Иванов придоби голяма част от парцела на „Царските конюшни” на безценица през 2016-а. Сделката бе подписана от тогавашния областен управител Веселин Пенев, обвиняем заради нея. Имотът от 7,5 дка е бил продаден по време на неговия мандат за малко над 650 хил. лв. при реална пазарна цена от близо 11 млн. лева. Обвиняема е и оценителката на имота Юлия Димитрова Цекова.

В писмото си Иванов определя като „спекулации“ твърденията, че опожаряването на сградата отваря врати към застрояване на терена:

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

„Въпреки че собственик на терена е „Евротрансбилд“ ЕООД, всеки собственик на сграда върху терена има учредено право на строеж и при погиване на сградата има право да я възстанови първоначалния ѝ вид и в пълния ѝ обем, без да е нужно за това да иска разрешение от собственика на терена. Спекулации, че опожаряването на сградата отваря врати към последващо застрояване на терена не отговарят на фактическата обстановка“.

Иванов твърди, че е силно притеснен от пожара и е на разположение да съдейства на разследващите органи:

„Като съсобственик на имот върху терена сме силно притеснени от събитието и вярваме, че компетентните органи ще установят причините за възникналия пожар. На разположение сме на разследващите органи при нужда от съдействие и допълнителни разяснения“.

Пожарникари гасят огъня в парцела „Царските конюшни“. Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах